Hírek

2009.02.12. 17:18

A jobboldal csökkentené az élelmiszerek áfáját

Az alapvető élelmiszerek áfájának 20 százalékról 5 százalékra csökkentését kezdeményezik fideszes és kereszténydemokrata képviselők, az erről szóló törvénymódosító javaslatot csütörtökön benyújtják az Országgyűlésnek.

BAMA

Szijjártó Péter (Fidesz) a javaslat egyik benyújtója sajtótájékoztatón elmondta, hogy számításaik szerint így átlagosan havi 4000 forinttal lehetne csökkenteni a családok kiadásait, s összesen mintegy 200 milliárd forint maradhatna a családoknál. Ez nem csökkentené automatikusan s költségvetés bevételeit, mivel minden adócsökkentés, így az áfacsökkentés is visszaszorítja a feketegazdaságot, s ez az alapvető élelmiszerek piacán is jelentkezik - magyarázta.

Az áfacsökkentési javaslatot a Fidesz részéről Varga Mihály alelnök és Szijjártó Péter, a KDNP részéről Harrach Péter és Soltész Miklós jegyzi.

Szijjártó Péter a javaslatot indokolva megjegyezte: európai összehasonlításban Magyarországon a második legmagasabb az alapvető élelmiszereket terhelő áfa mértéke. A családoknak, egyre romló élethelyzetük miatt, már alapvető kiadásokat kell visszafogniuk. Ha az alapvető élelmiszerek árát - az áfaemelésén keresztül - növeli a kormány, azzal tarthatatlan helyzetbe hozza őket - figyelmeztetett.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint a kormány az áfa emelésével mindenkinek a pénztárcájából csak pénzt venne ki.

Felidézte, hogy korábban a kormányfő az áfáról azt mondta, az a szegény emberek adója, mert mindenki megfizeti. Mint mondta, az áfa emelése a legkiszolgáltatottabbakat érinti a legérzékenyebben, azokra a fogyasztási cikkekre, köztük az alapvető élelmiszerekre vonatkozna, amelyeket mindenkinek meg kell vásárolnia.

Arra a kérdésre, hogy az áfa csökkentése garantálja-e az élelmiszerek árának csökkenését, kifejtette: ezért van szükség erős kormányra és erős államra. Ha csökken az áfatartalom 15 százalékkal, annak nyilvánvalóan jelentkeznie kell az árban is. Az biztos, hogyha az áfa nő, akkor nő az ár is - tette hozzá.

A kormánynak a lakáshitelesek érdekében bejelentett intézkedéséről azt mondta, hogy egy éve már felhívták a figyelmet arra: az a helyzet, amelybe a kabinet Magyarországot hozta, nagyon kedvezőtlenül érinti majd mindazokat, akik lakáshiteleket vettek fel. Kitért arra, hogy akkor javaslatcsomagot dolgoztak ki utóbbiak helyzetének javítására, s ebben szerepelt a büntetőkamat nélküli előtörlesztés lehetősége. Akkor ezt a javaslatot lesöpörték - mondta, hozzátéve: most ébrednek, a 25. órában, amikor már régen késő, most már az előtörlesztés és a devizahitelek forinthitelre átváltása egyaránt rossz megoldás.

Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy a gyest, a gyedet, a családi pótlékot és a 13. havi nyugdíjat érintő, tervezett megszorítások a Bokros-csomag hatására emlékeztetnek. Akkor hangzott el, hogy aki gyermeket vállal, szegénységet vállal.

Úgy összegezte, hogy a gyedet érintő megszorítások hatására tovább romlik majd a demográfiai helyzet, a családi pótlék megadóztatása pedig az átlagos jövedelemből élőket sújtja elsősorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!