Hírek

2009.02.01. 16:45

A zseni, aki bajba sodorta a New York-i zsidó elitet

Tucatnyi amerikai zsidó jótékonysági szervezetet döntött romba az Egyesült Államok történetének legnagyobb szabású pénzügyi csalása.

Molnár Sándor

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Madoff olyan hírességeket is megkárosított, mint Steven Spielberg filmrendező, Kevin Bacon színész, vagy Eli Wiesel Holocaust-túlélő és író - FOTÓ: AFP
[/caption]Legalább hétmillió dollárt, azaz mintegy másfél milliárd forintot bukott az Egyesült Államok történetének legnagyobb szabású pénzügyi csalássorozatán Gábor Zsazsa Amerikában élő, magyar származású színésznő. A 92 éves hivatásos híresség arra a Bernard Madoffra bízta ugyanis vagyonának egy jelentős részét, akit tavaly év végén tartóztattak le a hatóságok, miután kiderült, hogy mintegy ötvenmilliárd dollárnyi, a befektetési alapjai által kezelt pénzzel nem tud elszámolni.

Gábor Zsazsa mellett olyan hírességek is lépre mentek, mint Steven Spielberg filmrendező, Kevin Bacon színész, vagy Eli Wiesel Holocaust-túlélő és író. Az áldozatok között több tucatnyi amerikai, európai és ázsiai bank és egyéb pénzügyi szolgáltató is megtalálható, továbbá számos amerikai zsidó jótékonysági szervezet és alapítvány.

Az egészen a legutóbbi időkig pénzügyi guruként tisztelt Madoff a 60-as évektől kezdve építgette birodalmát, amely a gyanú szerint a 90-es évek közepétől kezdve már klasszikus piramisjátékként működött. Az üzletember alapjai hatalmas hozamokat fizettek ki befektetőiknek, ám mint kiderült: az új belépők pénzéből.

Hogy a machinációkra nagyon sokáig senki sem jött rá, nem csupán a laza pénzügyi felügyelet sara, de hozzájárultak ehhez Madoff zseniális kapcsolatteremtő képességei is. A megnyerő modorú, karizmatikus üzletember az amerikai zsidó felső tízezer közkedvelt figurája volt, partik és bálok állandó résztvevője, mindenki bizalmasa. Pénzügyi tanácsait lélegzetvisszafojtva hallgatták, aranyköpéseit városszerte ismételgették.

Madoff bukása a hírek szerint óriási érvágás számos olyan jótékonysági szervezetnek, amely központi szerepet tölt be az amerikai zsidóság társadalmi, kulturális és vallási életében, az elesettek támogatásában, a tehetséges, de szegény fiatalok felkarolásában. Hogy pontosan mennyit buktak ezek az alapítványok, egyelőre nem lehet tudni, a becslések szerint százmillió dolláros összegről lehet szó.

Nincs új a nap alatt

Madoff módszere Ponzi-sémaként ismert a szakirodalomban. Carlo Ponzi olasz bevándorló volt, aki 1920-ban a becslések szerint mintegy 15 millió dollárt csalt ki közel negyvenezer befektetőből. Ponzi ötvenszázalékos megtérülést ígért 45 nap alatt – a távozni kívánókat az újak befizetéseiből elégítette ki. Tizennégy évet töltött börtönben, 1934-ben megfosztották amerikai állampolgárságától, és visszatoloncolták szülőhazájába, Olaszországba.

Molnár Sándor Nincs új a nap alatt Madoff módszere Ponzi-sémaként ismert a szakirodalomban. Carlo Ponzi olasz bevándorló volt, aki 1920-ban a becslések szerint mintegy 15 millió dollárt csalt ki közel negyvenezer befektetőből. Ponzi ötvenszázalékos megtérülést ígért 45 nap alatt – a távozni kívánókat az újak befizetéseiből elégítette ki. Tizennégy évet töltött börtönben, 1934-ben megfosztották amerikai állampolgárságától, és visszatoloncolták szülőhazájába, Olaszországba. Madoff olyan hírességeket is megkárosított, mint Steven Spielberg filmrendező, Kevin Bacon színész, vagy Eli Wiesel Holocaust-túlélő és író - FOTÓ: AFP MADOFF -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!