Hírek

2009.02.06. 14:36

Az adó- és a szociális támogatási rendszer a téma vasárnap

Elsősorban az adó-, a szociális és a foglalkoztatási rendszer átalakításának konkrét lépéseiről tárgyal soron kívüli ülésén a kormány.

mti

A távirati iroda információi szerint jelenleg még mindig több elképzelés fut párhuzamosan, de a kabinet ülésén várhatóan szóba kerül a 13. havi nyugdíj átalakítása. A jelenlegi elképzelések szerint a juttatást 2010-től beépítenék a nyugdíjakba, az új belépőknek pedig már nem járna. A gyed átalakítására kapcsán felmerült, hogy a szigorítanának a jogosultság szabályain, ahogyan ezt az összes alanyi jogon járó támogatás esetében megtennék.

A kormány tervei szerint a szociális ellátásoknál és támogatásoknál az a cél, hogy megőrizzék ezek jelenlegi szintjét, ami azonban nem zárja ki az átrendezést. A családi pótlék átalakításánál továbbra is az a megoldás áll az első helyen, hogy a juttatás adóterhet nem viselő járandósággá válna, amelyet adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez - értesült a távirati iroda.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az adókedvezmények többségének megszüntetése is napirenden van, ami szintén témája lehet a vasárnapi kormányülésnek. Az adóátrendezés iránya továbbra is az, hogy a járulék-, és szja-teher csökkentését, valamint a különadók eltörlését az áfa, illetve a jövedéki adó növeléséből fedeznék, továbbá egységesítenék a vagyoni jellegű adókat. A minisztériumok vizsgálják, hogy kiadásaikat hosszabb távon - illetve már az idén is - milyen újabb tételekkel tudják csökkenteni. Az MTI információi szerint erről is tárgyalhatnak vasárnap. A kormányülésen a Nemzetközi Valutalap (IMF) Magyarországon tartózkodó delegációjával zajló folyamatos konzultáció is téma lehet. A vasárnapi kormányülésen, az előző hetekkel ellentétben, nem lesz ott a szocialista frakcióvezetés, valamint a párt elnöksége.

A kormányülést követő hétfőn informális frakcióülésen számol be a miniszterelnök a kormány tervezett lépéseiről az MSZP képviselőcsoportjának, kedden ülést tart az elnökség, szombaton a választmány tanácskozik, február 15-én vasárnap pedig ismét rendkívüli kibővített ülést tart a kormány, majd a frakció is összeül. Február 16-án lesz az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napja, amelyen a miniszterelnök beszámol az elmúlt hetek egyeztetései alapján kialakult kormányálláspontról, az adó-, a szociális-, és a foglalkoztatási rendszer átalakításának konkrét lépéseiről. A kormányfőnek ez lesz egyúttal a hagyományos évindító beszéde.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!