Hírek

2009.02.04. 15:41

Az állam garanciavállalással segíti a lakáshiteleseket

Az állam átmeneti időre garanciavállalással segíti azokat, akik lakáshitelt vettek fel, majd a válság miatt, önhibájukon kívül, elvesztették munkahelyüket - jelentette be Daróczi Dávid a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

mti

A kormányszóvivő elmondta: az állam - maximum 2 évig - kész garanciát vállalni a csökkentett összegű hitelrészre azoknak az esetében, akik fizetési könnyítést kérnek a bankoktól. A kabinet egyeztetést kezd a bankok képviselőivel erről a javaslatról, hogy a jövő héten megszülethessenek a szükséges döntések. A konstrukció részleteit a kormány a bankokkal egyeztetve jövő szerdáig dolgozza ki, jelenleg még a javaslat egyetlen részlete sem nyilvános, így az sem, hogy az állami garanciát egy alapon vagy egy cégen keresztül biztosítják. A konstrukció a tervek szerint minden 2008. szeptember 1-je előtt felvett lakáshitelre vonatkozik majd.

A kormányszóvivő hozzátette: a devizahitelesek megsegítésére a  kormány meghosszabbítja a bankokkal kötött korábbi egyezségét is, miszerint az autóra vagy lakásra felvett devizahitelek a jövőben is költségek nélkül átválthatóak lesznek forinthitelre. Ezen konstrukció meghosszabbításának részleteit is a jövő héten dolgozza ki a kormány. Daróczi Dávid emlékeztetett: a teljes hazai hitelállomány 60 százaléka devizahitel, amelyből a lakáshitelek 2 ezer 200 milliárd forintot, azaz a GDP 9 százalékának megfelelő összeget tesznek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!