Hírek

2009.02.25. 18:30

Az időskor hazánkban egyenlővé vált a betegeskedéssel

Az Európai Unióban folyamatosan emelkedik az átlagos élettartam, mégsem biztos, hogy ezt az időszakot egészségesen élik meg az emberek.

B. V.

A tagállamok között nagy az eltérés. Egy felmérés szerint Magyarországon és Észtországban számíthatnak arra a legkevésbé az emberek, hogy ötvenéves koruk után hosszú ideig élhetnek egészségesen.

A The Lancet című brit lap tanulmánya szerint például a dán férfiak az ötvenedik életévük betöltésekor átlagosan további 28,3 évre számíthatnak, ráadásul ebből 23,64-et egészségben. Ugyanilyen idős magyar társaik az átlagosan hátralévő 22,7 évből csak 10,78-at élhetnek meg tartós betegség nélkül. A sorban az utolsó előttiek vagyunk – noha Románia és Bulgária nem szerepel a felmérésben –, nálunk csak az észtek betegesebbek. Az ő 22 évükből mindössze kilenc telik egészségben. Hazánkban – ahogy más országokban is – a nők tovább élnek: 50 éves koruk után újabb 29-re számíthatnak, míg a férfiak 23-ra. A nőknek viszont többet kell szenvedniük, hiszen ők csak 11 évet tölthetnek betegség nélkül.

A lap szerint az egészségben eltöltött évek annál magasabbak, minél több pénzt költ egy ország az idősek gondozására.

A veszélyes kor

Komáromi Zoltán háziorvos szerint az idős kori betegségeket alapvetően meghatározza, hogy valaki hogyan élt fiatalon. „Sok 20–30 évesnél nem érték az egészséges életmód. Rengeteg a dohányos és a túlsúlyos, s mint tudjuk utóbbi sem csak esztétikai problémákat okoz. Aki fiatal korában nem figyel magára eleve hátránnyal indul 50 évesen” – hangsúlyozza. Az alacsony iskolázottság, a családi háttér, a szociális mikrokörnyezet (dohányzó munkahely, gyorséttermi étkezés) és persze az egészségügy siralmas helyzete mind hatással vannak az idősek egészségügyi állapotára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!