Hírek

2009.02.04. 09:01

Az Utolsó idők nyerte a jubileumi Filmszemlét

Mátyássy Áron nagyjátékfilmes debütálása, az Utolsó idők nyerte a fődíjat a 40. Magyar Filmszemlén

BAMA

Nagyjátékfilmes kategória:

A legjobb nagyjátékfilm Aranyorsó díját Mátyássy Áron Utolsó idők című alkotása nyerte, mely arról szól, hogy egy fiú hogyan áll bosszút autista nővére megerőszakolásáért. A fődíj mellett az alkotás megkapta a legjobb filmzene és a Diákzsűri Zöld holló-díját is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Mátyássy Áron nagyjátékfilmes debütálása
[/caption]

A legjobb rendező a Tréfa című film alkotója, Gárdos Péter lett, a legjobb közönségfilm a Valami Amerika 2. A legjobb első filmnek járó Simó Sándor-díjon az Intim fejlövés és a Papírrepülők osztoznak.

A legtöbb díjban Pater Sparrow 1 című filmje részesült: vágója, Kiss Wanda kapta a legjobb vágásért járó Aranyolló-díjat, Lányi Fruzsina, Pater Sparrow és Varga Judit osztoznak a legjobb látványtervezés díján, Csáky Attila vihette haza a produceri díjat (ezt megosztva kapta az 1-ért és a Papírrepülők-ért), Tóth Widamon Máté pedig az operatőri díjat kapta meg a film fényképezéséért.

A legjobb férfi színésznek járó elismerést Lukáts Andor vihette haza a Príma primavérá-ban és a Mázli-ban nyújtott alakításáért. A legjobb női színész a Majdnem szűz főszereplője, Ubrankovics Júlia lett. A legjobb forgatókönyvíró díját a Mázli szerzőjének, Hegedűs Bálintnak ítélték. A legjobb hangmérnök Major Csaba lett, aki a Mázli-n, a Pinprick-en és a Valami Amerika 2-n is dolgozott.

Tévéfilmes kategória:

Legjobb tévéfilm: A barátkozás lehetőségei (R.: Ferenczi Gábor)
Zsurzs Éva rendezői díj: Török Ferenc (Koccanás)
Színészi alakítás különdíj: Törőcsik Mari (Irodalom)

Kisjátékfilmes kategória:

Legjobb kisjátékfilm: Alena utazása (R.: Ujj Mészáros Károly) és Hideg berek (R.: Schwechje Mihály)
Legjobb forgatókönyvíró-rendező: Nagy Anikó Mária (Apró dolgok)
Kategória különdíj: Mama (R.: M. Tóth Géza)

Dokumentumfilmes kategória:

Fődíj: Csempelevél (R.: Somogyvári Gergő - Feszt Judit) és Kémek a porfészekben (R.: Papp Gábor Zsigmond)
Legjobb rendezés: Nem vagy egyedül... (R.: Domokos János) és Mit tudjátok ti, ki vagyok én! (R.: Pálos György Ali)Legjobb operatőr: Somogyvári Gergő (Csempelevél) és Kőszegi Gyula (A három nővér)
Schiffer Pál-díj: A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció (R.: Hajdú Eszter)
Elismerő oklevél: Apró örömök (R.: Bálint Ibolya), A gyakornok - 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél (R.: S. Takács András)

Tudományos-ismeretterjesztő kategória:

Legjobb tudományos-ismeretterjesztő film: Pannon sivatag (R.: Mosonyi Szabolcs) és Korhadó múlt, porladó jövő? (R.: Ifj. Kollányi Ágoston)
Kollányi Ágoston - rendezői díj: Szerekes Csaba (Nexus)

Különdíjak:

Mozisok Országos Szövetségének díja az év legnézettebb filmjéért: Macskafogó 2. (R.: Ternovszky Béla) és 9 és 1/2 randi (R.: Sas Tamás)
Film.hu-díj: Kaméleon (R.: Goda Kriszta)
A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díja: Apaföld (R.: Nagy Viktor Oszkár)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!