Hírek

2009.02.06. 17:53

Csak beszélnek a közbiztonságról

Több rendőrt vezényelne az ország egyes pontjaira a kormány. A Fidesz szerint a kabinet leépítette a rendőrséget, az MDF visszaállítaná a belügyminisztériumot. Pénteken mindenki a közbiztonságról beszélt.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Gyurcsány Ferenc az országos rendőrfőkapitánnyal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és az igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyalt a közbiztonsággal kapcsolatos problémákról.
[/caption]Egy dologban egyetért a kormány és az ellenzék: át kell szervezni a rendőrséget, és több rendőrt kell az utcákra vezényelni. A megoldást azonban másképp képzelik el. Gyurcsány Ferenc pénteken, miután találkozott az országos rendőrfőkapitánnyal és a Legfelsőbb Bíróság elnökével, úgy nyilatkozott, a következő napokban jelentés készül arról, hogy belső létszám-átcsoportosítással miként lehet több rendőrt vezényelni azokra a helyekre, ahol sok az együttélés szabályait sértő konfliktus.

A miniszterelnök elmondta: a legsúlyosabb bűncselekmények száma egyharmadával-felével csökkent az elmúlt egy évtizedben, a bűnügyi statisztikák javuló képet mutatnak, ám eközben romlott az emberek a biztonságérzete. „Mindenezek mellett tény az is, hogy a közbiztonsággal kapcsolatos problémák a legszegényebb vidékekre koncentrálódtak. E területeken csaknem mindennaposak a kis értékre elkövetett bűncselekmények, illetve a bűncselekményi szintet el nem érő, az együttélés szabályainak folyamatos megsértéséből fakadó helyi konfliktusok” – értékelt Gyurcsány. A kormány most azt tervezi, hogy kiterjesztené a közrend fenntartásáért felelős helyi erők jogait, és megerősítené a rendőrséggel való együttműködésüket. Azokra a területekre, ahol növekszik a helyi feszültség, gyakoribbak a konfliktusok, lényegesen több rendőrt kell állandó jelenléttel vezényelni.

Hasonlóan nyilatkozott Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Szerinte félreértés, hogy a rendőrség működésére nincs elég pénz. Mint mondta, ésszerűsíteni kell a szervezetet és a működést, és elsősorban Északkelet-Magyarországon a kistelepüléseken és a városokban, de Budapesten is több rendőrre van szükség. Draskovics példaként a napokban sokat emlegetett Miskolcot említette. A borsodi megyeszékhelyen 80-nal több rendőr teljesít szolgálatot, aminek a miniszter szerint van is hozadéka. „Miskolc most olyan, mint egy alvóváros: csend van és nyugalom” – fogalmazott a rendészeti tárca vezetője.

A rendőrség és a bűnüldözés számokban

A kormány szerint

- 1700 betöltetlen állás van a 45 ezer fős rendőrségnél

- 50-100 újabb rendőr már érzékelhető változást jelentene a megyékben.

A Fidesz szerint

- évente 425 ezer bűncselekmény válik ismertté

- 3,5 milliárdos többlettámogatás kellene a rendőrségnek

- a rendőrök béremeléséhez 50-100 milliárd forintra lenne szükség.

Draskovics úgy vélekedett, a közbiztonság fenntartása nemcsak a rendőrség, hanem a helyi önkormányzatok feladata is. A miniszter azt mondta, nagyobb a rend, ha többen vigyázzák, ezért a polgárőröknek és a közterület-felügyelet embereinek ugyancsak részt kell venniük a közbiztonság fenntartásában.

Az ellenzék azonban más intézkedéseket is szükségesnek tart. Boross Péter volt miniszterelnök és belügyminiszter visszaállítaná a belügyminisztériumot, mert a felügyelete alá tartozó két nagy terület, a közigazgatás és a rendőrség az ország rendjének biztosítéka. Az MDF politikusa szerint soron kívül hatmilliárd forintot kellene adni a rendőrségnek, és meg kell erősíteni a rendőrőrs-hálózatot is.
A Fidesz részéről Lázár János, a parlament rendészeti bizottságának elnöke nyilatkozott. „A kormány az elmúlt időszakban jelentősen leépítette a rendőrséget, dilettáns és szakmaiatlan döntéseket hozott” – mondta. Lázár úgy véli, a rendőrség olyan típusú átszervezésére van szükség, aminek következtében minél több rendőr van helyben, az utcákon.

- 1700 betöltetlen állás van a 45 ezer fős rendőrségnél

- 50-100 újabb rendőr már érzékelhető változást jelentene a megyékben.

A Fidesz szerint

- évente 425 ezer bűncselekmény válik ismertté

- 3,5 milliárdos többlettámogatás kellene a rendőrségnek

- a rendőrök béremeléséhez 50-100 milliárd forintra lenne szükség. Gyurcsány Ferenc az országos rendőrfőkapitánnyal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és az igazságügyi és rendészeti miniszterrel a közbiztonsággal kapcsolatos problémákról tárgyalt. Közbiztonság -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!