Hírek

2009.02.20. 18:05

Cumisüvegből etetik a bébi antilopot az állatkertben

A hétvégén már láthatja a közönség Guzmót, az újszülött nagyszarvú mocsárantilopot a budapesti állatkertben.

R. V.

Először jött a világra Magyarországon ilyen állat, amely egyike a veszélyeztetett fajoknak. A gondozók cumisüvegből etetik a jövevényt, amelynek anyja, talán a mesterséges körülmények miatt alkalmatlan az utódgondozásra. A bébiantilop a szavannakifutóhoz tartozó istállóépület egyik elkülönített terében kapott helyet. A látogatók folyamatosan megfigyelhetik, és etetésének is a tanúi lehetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A hétvégén már láthatja a közönség Guzmót
[/caption]

A nagyszarvú mocsáriantilop a Nílus mentén, Szudán délkeleti felében, illetve Szudán és Etiópia határvidékén őshonos. Vadonbeli számát 4-5 ezerre becsülik. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) regionális tenyészprogramot működtet, hogy a faj természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangolja.

A világ állatkertjeiben összesen 520 nagyszarvú mocsáriantilop él, 30 különböző intézményben. Európában összesen tizenhárom állatkertben, Magyarországon egyedül Budapesten látható. A fajt 1855-ben fedezték fel. A tudomány számára elsőként Leopold Fitzinger müncheni zoológus írta le, aki a 19. században rövid ideig a Fővárosi Állat- és Növénykertet vezette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!