Hírek

2009.02.12. 07:50

Dráguló lakásbiztosítás

Az ez évre várt 3-4 százalékos inflációval összehasonlítva nagymértékben, akár több mint 10 százalékkal is nőhetnek a lakásbiztosítási díjak. Az ok prózai: a biztosítók egyelőre a 2007-es inflációs értéket veszik figyelembe a tarifaemelésnél.

Europress

Akár tíz százalék feletti tarifaemelkedést is tapasztalhatnak azok, akik az esztendő első hónapjaiban kapják meg az új biztosítási évre vonatkozó lakásbiztosítási indexlevelüket. Az ok prózai: a biztosítók még csak a 2007-es inflációt építik be a tarifáikba, és hát abban az évben 8 százalék körül alakult a pénzromlás üteme. Ehhez jön a lakossági ingóságvagyon becsült növekedéséből származó korrekció, amely 10 százalék fölé lökheti a díj emelkedésének ütemét.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Tíz százalék feletti tarifaemelkedést is tapasztalhatnak azok, akik az esztendő első hónapjaiban kapják meg az új biztosítási évre vonatkozó lakásbiztosítási indexlevelüket - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]

Évről évre felülvizsgálják

A biztosítók a szolgáltatásuk reálértékének megőrzése érdekében (vagyis azért, hogy a biztosítás valóban fedezze a biztosított vagyontárgyak értékét) minden évben felülvizsgálják, valamint indexálják a szerződéseket, azaz a lakás- és a fogyasztói árak függvényében, valamint a lakásban található ingóságok szaporodását megbecsülve megemelik a díjakat (ez az úgynevezett értékkövetés). Az index mértékét minden biztosító évente egyszer állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján (ennek ideje társaságonként eltérő). Az indexszám alapja az indexálást megelőző naptári évre vonatkozó éves fogyasztói árindex, de ettől a biztosítók általában 5 százalékponttal eltérhetnek. Mindezek együttesen adják az évről évre emelkedő, esetenként stagnáló vagy éppen csökkenő biztosítási díjakat.

Nem kötelező elfogadni

Az új tarifát az ügyfélnek ugyanakkor nem kötelező elfogadnia (a többség ezzel a jogával nincs tisztában), a biztosító által meghatározott díjtól felfelé és lefelé is eltérhet – hívja fel a figyelmet Szurgyi Nándor, az Aegon Magyarország lakásbiztosítási üzletágának a vezetője. A szerződések azonban minden esetben felhívják a figyelmet arra, hogy az éves indexálás a szerződéskötéskor meglévő vagyontárgyakra és azok pótlási értékére vonatkozik, azaz érdemes figyelembe venni, hogy az azóta eltelt időszakban nőtt-e a lakásban található ingóságok értéke. A gyakorlatban persze nem jellemző, hogy az ügyfelek jelentős mértékben eltérnének a biztosító által kalkulált következő éves díjtól, a tarifák ugyanis az e területen szintén igen éles verseny hatására nemzetközi viszonylatban is jelentősen lecsökkentek az utóbbi években – teszi hozzá a biztosítási szakember, hangsúlyozva, hogy egy átlagos budapesti lakás biztosítási díja éves szinten ma már legfeljebb 10-15 ezer forint.

Lassulhat a drágulás üteme

A várakozások szerint jövőre és utána ugyanakkor jelentősen mérséklődik a tarifaemelkedés üteme, éppen az infláció, pontosabban annak kedvező irányú változása (ütemének csökkenése) miatt. A pénzromlás üteme tavaly ugyanis már „csak” 6,1 százalék volt, az idén pedig a várakozások szerint 3-4 körül lesz, és ez a biztosítók értékkövetési gyakorlatában is meg fog jelenni. Mérséklőleg hathat a díjnövekedések ütemére a válság is – teszi hozzá Szurgyi Nándor. Az ok kézenfekvő: mivel a lakosság fogyasztása a krízis miatt csökken, ezért az ingóságvagyon növekedési ütemére tett becslésekben is a korábbinál kisebb, akár negatív számok fognak szerepelni.

Az év végére újra gyorsulhat az infláció

Jelentősen csökkent januárban a pénzromlás üteme – állítják az elemzők. A Portfolio.hu online pénzügyi portál hazai és külföldi szakértőket kérdezett meg várakozásaikról; a becslések átlaga 3,1 százalék lett az év első hónapjára – szerintük ennyivel nőttek az árak egy esztendő alatt. Decemberben még 3,5-es volt az egy évre visszatekintő inflációs ütem. Az év második felében a szakértők szerint ugyanakkor a pénzromlás ütemének fokozatos növekedése várható; az esztendő végére várakozásaik szerint az infláció elérheti a 4 százalékot. Nagy ugyanakkor a bizonytalanság az előrejelzésekben, nehéz ugyanis megbecsülni mind a gazdasági visszaesés, mind a forintgyengülés árakra gyakorolt hatását.

Europress Tíz százalék feletti tarifaemelkedést is tapasztalhatnak azok, akik az esztendő első hónapjaiban kapják meg az új biztosítási évre vonatkozó lakásbiztosítási indexlevelüket - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Lakásbiztosítás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!