Hírek

2009.02.19. 18:03

Édesanyámnak felé sem néz az eltartója

Olvasónk idős édesanyja eltartási szerződést kötött önkormányzati lakása bérleti jogának átruházása fejében. Ám kötelezettségeiből az eltartó semmit nem teljesít.

Rados Virág

Az eltartást vállaló fiatal házaspár szerződést kötött az idős asszonnyal napi háromszori étkeztetésről és a lakásrezsi fizetéséről. Ebből azonban semmit nem teljesítenek. Olvasónk ezt már jelentette az önkormányzatnak, lévén a lakás az ő tulajdonuk. Mit tegyen a továbbiakban?

Az úr semmiképpen ne várjon – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bizonyítás, miszerint az idős hölgyről az eltartó nem gondoskodik, sokkal nehezebb lenne az asszony halála után, mint életében.

Az önkormányzatnál azt mondták, a szerződés ügyébe nem szólhatnak bele – ez valóban így van. A szerződésszegés okán (mert az eltartó ezt követte el) hivatalos felszólító levelet lehet küldeni az érintetteknek.

Nagy a valószínűsége azonban, hogy ennek nem lesz foganatja, hiszen a szeződésszegők többnyire arra alapoznak, hogy az idős asszony hamarosan meghal, és a lakásba ők minden további nélkül beköltözhetnek. Ha így áll a dolog, bírósághoz lehet fordulni. Az úr, az idős hölgy fia tanúskodhat, illetve állíthatnak más tanúkat is, hogy a szerződés feltételeit a házaspár nem teljesítette. (Igazoló erejűek lehetnek a csekkek, amelyeket az úr esetleg feladott az eltartók helyet, vagy a szomszédok szava, akik nem látták, hogy az idős assszonyhoz rendszeresen vagy egyáltalán járt volna a házaspár.)

Kérhetik a bíróságon a soron kívüliséget. Ez egyfajta méltányossági kérelem, tekintettel arra, hogy a hölgy helyzetét sürgősen rendezni kell.
Ha a bíróság bizonyítottnak látja a szerzősésszegést, a tartási szerződést felbonthatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!