Hírek

2009.02.27. 10:14

Egyre többen élnek fedél nélkül

7121 ember él ma Magyarországon hajléktalanszállókban, menedékhelyeken vagy közterületeken – ez derül ki a Február Harmadika munkacsoport és a Menhely Alapítvány február elején készült felméréséből.

BAMA

A szakértők szerint azonban ez az adat csak a jéghegy csúcsa. Hazánkban 1999 óta minden év február 3-án végeznek hajléktalanszámlálást. Idén Budapest mellett már 16 városban is dolgoztak a szociális munkások.

A felmérésben részt vevő hajléktalanokat többek között arról kérdezték, hogyan kerültek az utcára, honnan szerzik be jövedelmüket, és milyen munkákat tudnak vállalni.

– A hajléktalanság már nemcsak fővárosi jelenség – összegezte a jelentés tartalmát Győri Péter. A Buda­pesti Módszertani Szociális Központ vezetője azt is elmondta: tavalyhoz képest minden vizsgált városban nőtt a válaszadó hajléktalanok száma, Deb­recen­ben, Székes­fehér­váron, Pé­csett, Szol­nokon, Esztergomban és Veszp­rém­ben többen alszanak közterületeken, mint a szállókban.

– Januárban és februárban naponta jelennek meg a budapesti szállókon azok, akik a válság miatt az elmúlt időszakban veszítették el munkahelyüket – tudtuk meg Győri Pétertől.

A szakember elmondta: sok esetben a cégek még a munkaügyi központokba sem irányítják el az elbocsátottakat, akik a családjukat hátrahagyva utaznak munka reményében Buda­pestre. Számukra külön szállót működtetnek.

Hazánkban mint­egy másfél millió háztartás van a hajléktalanság határán, csak Bu­da­pes­ten több százezer. Sok család jogcím nélkül lakik egy „szívességi lakásban”, súlyos rezsi illetve hiteltartozásuk van. A szakma már tavaly lerakta a kormány elé a hajlék­talanstratégiát, amelyben a hajléktalanná válás megelőzésére hívták fel a döntéshozók figyelmét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!