Hírek

2009.02.18. 15:37

Felére csökkenhet az önkormányzati képviselők száma

Csaknem ötven százalékkal csökkenhet az önkormányzati képviselők száma, ha a parlament támogatja a kormány javaslatát, amely az önkormányzati rendszer megújítását szorgalmazza - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán Gyenesei István önkormányzati miniszter.

mti

Mint elmondta: az önkormányzati rendszer átfogó megújításának az a célja, hogy a rendszer ésszerűbben, takarékosabban, demokratikusan működjön, s hatékonyabb, az állampolgári igényeket jobban kielégítő legyen Az átalakítás szlogenje a "több demokrácia, kevesebb bürokrácia" - fogalmazott a miniszter. Kiemelte: jelenlegi tagolt az önkormányzati rendszer, szétaprózott az önkormányzati igazgatás, indokolatlanul drága a bürokrácia, és ez megnehezíti az állampolgárok ügyeinek intézését.

A kormány által javasolt lépéseknek húszéves beidegződésekkel, szakmai-politikai ellenállással kell megküzdeniük - közölte Gyenesei István, hozzátéve: az általuk javasolt változtatások szinte mindegyike érinti az önkormányzati törvényt, amelynek módosításához kétharmados többség kell. "Hiszek abban, hogy az önkormányzatok, ezeken keresztül az állampolgárok szolgálata nemcsak a kormánypártok érdeke, hanem az ellenzéknek is fontos" - válaszolta a szakminiszter arra a kérdése, hogy szerinte mi az esélye a jogszabályok parlamenti elfogadásának. Szerinte nem minden lépést lehet majd megtenni azok közül, amelyeket szeretnének, de ez még nem ok arra, hogy semmit se tegyenek.

A kormány azt javasolja egyebek mellett, hogy az önkormányzati képviselő-testületek létszámát differenciáltan csökkentsék, ez azt eredményezné, hogy a jelenlegi 25 ezer 941 fős képviselői létszám 45,7 százalékkal csökkenne: 14 ezer 77 főre - jelentette ki Gyenesei István, hozzátéve, hogy ez nyolcmilliárd forintos megtakarítást jelentene a  helyhatóságoknak. A szakminiszter elmondta: a kabinet azt is javasolja, hogy páros létszámú legyen minden képviselő-testület, és terjesszék ki a polgármesteri vétójogot.

Az 500 fő alatti településeken megfontolandó, hogy működjön-e főállású polgármester, ennek az lenne a feltétele, hogy a település költségvetésén belül a működési költségek 5 százalékát nem haladhatja meg a polgármester javadalmazása - közölte a Gyenesei  István. Megváltozna a jegyzők jogállása, körjegyzőséget nem csak egymással határos települések alakíthatnának, csökkenne az önkormányzati hivatalok száma: 1500 fő alatti településen nem lehetne önálló hivatalt működtetni - sorolta még a kormány javaslatait a miniszter. Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, összességében 20 milliárd forintos megtakarítást jelenteni az önkormányzati csomag.

Arra a reagálva, hogy szerdán 100 somogyi polgármester tiltakozó  levelet ad át az iskola-felújítási pályázatokról Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszternek, Gyenesei István azt mondta: a somogyi kisiskolák az elmúlt esztendőben jelentős támogatást kaptak, 4,8 milliárd forintra pályázhattak, és ugyanekkora összegre idén is pályázhatnak. A miniszter szerint mesterségesen összekeverik az uniós támogatásokat és a kormány erre a célra létrehozott alapját.  Hozzátette: a kabinet azért hozta létre ezt a 4,8 milliárd forintos  külön alapot, hogy akik nem tudnak pályázni az uniós forrásokra,  azoknak legyen lehetőségük a hazai források elnyerésére. De "aki nem kér, annak nem tudnak támogatást adni" - jegyezte meg.

Az üdülési csekk jövőjét firtató kérdésre Gyenesei István azt mondta: azt javasolta a kabinetnek, hogy ne e szolgáltatás járulékterhét növeljék, hanem a kibocsátott értéket csökkentsék, illetve a mai 17 terület helyett csak két szolgáltatási területen, a szállásoknál és a vendéglátóiparban lehessen felhasználni az üdülési csekkeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!