Hírek

2009.02.25. 13:50

Felülvizsgálnák a patikán kívüli gyógyszerárusítást

Az elmúlt években javult a lakosság gyógyszerellátása a gyógyszer-gazdaságossági törvény nyomán, de több ponton érdemes lenne változtatni a szisztémán, például felülvizsgálatot igényel a patikán kívüli gyógyszerárusítás - mondta Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője.

BAMA

A politikus a patikán kívüli gyógyszerárusításról azt mondta: a meglévő szabályok meglehetősen szigorúak; a statisztikák szerint a vény nélküli patikaszerek egy százalékát sem érte el a gyógyszertáron kívüli forgalom. Ezen kívül növelni szükséges a gyógyszertári asszisztensképzés keretét és javítani az oktatás minőségén. Szintén megfontolandó az is - mondta -, hogy a kistelepüléseken ne nyíljon egynél több patika, hiszen egy 4-5 ezres lélekszámú településen nem tud kialakulni a patikai verseny. Ehhez törvénymódosítás kell. A gyógyszertámogatási rendszerről szólva Kökény Mihály elmondta, az átrendezés miatt nőnek a lakossági terhek, de az infláció mértéke alatt maradnak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter az ágazatot érintő javaslatait az MSZP-frakció támogatni tudja - hangsúlyozta Kökény  Mihály, azonban - mint mondta - ahhoz ragaszkodnak, hogy a mentésre,  a háziorvosi ellátásra, a szűrővizsgálatokra és az európai uniós  fejlesztésekre szánt pénzekből nem lehet elvonni. Kiemelte: az átalakításokra a gazdasági helyzet miatt van szükség, hiszen a tervezett járulékcsökkentéssel kevesebb lesz az Egészségbiztosítási  Alap bevétele. A teljesítményvolumen-korlát (tvk) eltörléséről szólva azt mondta: nem azért kívánja az egészségügyi kormányzat megszüntetni a  tvk-t, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tervek szerint ezzel a lépéssel csökkennek a várólisták, és csak azok a  betegek kerülnek kórházba, akiket már a járóbeteg-ellátásban nem  tudnak gyógyítani.

Kökény Mihály közölte: véleménye szerint a legtöbb kórháznak jó lesz, ha eltörlik a tvk-t. Megemlítette, hogy a tervek szerint a szakellátás pont/forint értékét is megemelik. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a tervezett változtatásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: irányokról,  javaslatokról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!