Hírek

2009.02.25. 13:30

Fidesz: vizsgálják felül a MÁV-székház eladásának tervét!

A Fidesz megmagyarázhatatlannak tartja a MÁV-székház tervezett eladását, és azt követeli a közlekedési minisztertől, hogy sürgősen vizsgálja felül az elképzelést - mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

mti

Mint mondta, sajtóinformációk szerint a MÁV azt tervezi, hogy tradicionális, Budapest egyik legjobb helyén, az Andrássy úton lévő központi irodaépületét eladja, és egy részben külföldi  tulajdonban lévő "luxus bérirodaházban" folytatná tevékenységét, a  Magyar Postához és a Magyar Villamos Művekhez hasonlóan. Fónagy János szerint megmagyarázhatatlan, hogy meri megtenni a megfelelő közszolgáltatást sem biztosító MÁV, hogy Magyarország mai helyzetében, "kifejezetten ingatlanspekulációs célokból" eladja 100 éve használt, jól működő, a vasút céljainak megfelelő központját.

A Fidesz ezért azt követeli közlekedési minisztertől, hogy  "vizsgálja felül a luxusirodák bérlésére irányuló szándékot, és utasítsa a MÁV vezetőit, hogy ezt az elképzelést sürgősen vizsgálják  felül" - mondta a fideszes politikus. Hozzátette: az épületet a sajtóhírek szerint 4-5 milliárdért akarják eladni vélhetően külföldi befektetőnek, majd évente 1-1,2 milliárd forintért bérelnének -  részben külföldi tulajdonban lévő - luxusirodákat a Népliget sarkán. Hangsúlyozta, hogy nem az Andrássy úton álló épület a bűnös a magyar vasút elmúlt években tapasztalt mélyrepüléséért, nem ezért  nem tudnak tisztességes menetrendet készíteni, nem ezért kellett  mellékvonalakat bezárni, és a magyar vasút sem azért hagyta magára a  vidékieket, mert a központi iroda nem felel meg a 21. századi követelményeknek.

Megjegyezte, hogy valamikor egy háromszor ekkora ország vasúti központjának is megfelelő volt az épület, és szerinte kizárólag a  központi vezérkarban dolgozók kényelmét szolgálná az ingatlanváltás. Az Orbán-kormány közlekedési minisztere úgy vélte, hogy ez a  terv az egyik újabb jele annak, hogy az állam elhagyta szolgálati őrhelyét, és jól mutatja a jelenlegi kormány hozzáállását a magyar állami vagyon megőrzéséhez. Fónagy János szerint úgy tűnik, hogy Budapest fejlődését nem az itt lakók érdekei alapozzák meg, hanem "önző ingatlanfejlesztési profithajszolás".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!