Hírek

2009.02.22. 10:56

Gyásznap a garamszécsi tragédia miatt

Országos gyásznap van vasárnap Szlovákiában a 12 halálos áldozatot követelő buszbaleset miatt. A közép-szlovákiai Breznóbánya közelében szombaton egy vonat és egy autóbusz ütközött össze. A rendőrség szerint a balesetet valószínűleg az autóbusz vezetője okozta.

BAMA

Országos gyásznap van vasárnap Szlovákiában a szombati tragikus közlekedési baleset áldozatainak emlékére - írja az MTI.

A közép-szlovákiai Breznóbánya közelében szombaton délelőtt egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz ütközött össze. A balesetben 12 ember meghalt, 38 pedig megsérült. Több mint húsz embert kórházba szállítottak, de nagyrészt még aznap hazaengedték őket. Hat ember állapota súlyos, de egyikük sincs életveszélyben. Őket a besztercebányai kórházban kezelik.

A szlovák kormány szombat este rendkívüli ülésén országos gyásznappá nyilvánította vasárnapot. Az állami középületekre reggel nyolctól este nyolcig fekete lobogókat tűztek ki, míg az állami zászlókat félárbocra eresztették. A szlovák rádiók és televíziók részben módosították műsoraikat. A közszolgálati adók reklámokat sem sugároznak.

A rendőrségi vizsgálatok szerint valószínű, hogy a balesetet az autóbusz vezetője okozta, mert az útkereszteződésen ismeretlen okok miatt nem adott elsőbbséget a vonatnak. A helyi motoros vonat több mint húsz méteren keresztül vonszolta a buszt, és az áldozatokat erővel kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Az autóbuszban 37-en utaztak, akik Trencsénhez közeli Bán (Bánovce nad Bebravou) városból síelni utaztak a hegyekbe. Az áldozatok és a sérültek mind az autóbusz utasai közül kerültek ki. A vonat utasai közül csak néhányan szenvedtek apróbb sérülést. A szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!