Hírek

2009.02.03. 12:18

Gyenesei: Nem igaz, hogy kevesebb pénz kapnak az olimpiai sportágak

Gyenesei István szerint nem igaz, hogy az olimpiai sportágak idén a korábbiaknál kevesebb pénz kapnak az állami költségvetésből, ahogyan azt a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői állítják mondta - a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában a sportért felelős önkormányzati miniszter.

mti

Az interjú elején Gyárfás Tamás ismertette a nézőkkel a MOB  álláspontját, mely szerint míg a honi olimpiai bizottság 2001-ben 1 milliárd 94 millió, 2005-ben 1 milliárd 263 millió forint állami  pénzt oszthatott szét az olimpiai sportágak között, addig idén csak  összesen 1 milliárd 58 milliót, amelyből 950 millió jut a nyári, 118  pedig a téli ötkarikás sportágaknak. A MOB új elnöksége múlt hét pénteki első ülésén felhatalmazta Schmitt Pál elnököt, forduljon Gyenesei Istvánhoz az állami támogatás emelése érdekében.

Gyenesei István ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a sportért  felelős Önkormányzati Minisztérium a MOB javaslata alapján  felosztható 1,058 milliárd forinton túl 1,3 milliárd forint plusz támogatásban részesíti idén a sportági szakszövetségeket, s a két  összeg véleménye szerint jelentősen több, mint amennyi korábban  volt. A miniszter hozzátette, amíg a MOB-nak adott pénz 90 százaléka  kötetlenül áll a szervezetek rendelkezésére, addig az 1,3 milliárd  forintot kötötten - például utánpótlás-nevelésre, vagy  műhelytámogatásra - kell felhasználniuk a szövetségeknek.

Gyárfás Tamás kérdésére, hogy miért van ellentmondás a minisztérium, illetve a MOB és a szövetségek adatai között, Gyenesei István így felelt: „Mindenki olyan szemüvegen keresztül próbálja nézi a dolgokat, hogy hogyan tudok több pénzt kisírni. Nekem pedig az a feladatom, hogy szembesítsem őket azzal, hogy nem igaz, hogy annyi pénz áll a  rendelkezésükre, amit mondanak. Még az állami forrásból sem” - fogalmazott a miniszter, majd hozzátette, hogy az állam nem tudja  kompenzálni a pénzügyi-gazdasági válság miatt kiesett szponzori  támogatásokat. „Ráadásul az állam ebben az évben 59 százalékkal többet ad a sportra, mint tavaly, s ebből 6,5-7 százalékkal több jut  a versenysportra is.” - mondta a tárcavezető. 

Gyenesei István arról is beszélt, hogy hétfőn este négy napon belül másodszor is leült tárgyalni 16 olimpiai sportág szövetségének  vezetőivel a költségvetési támogatásokról. „Közösen egy olyan megoldásra jutottunk, hogy a költségvetésen  belül 6,5-7 százalékot megpróbálunk belülről átcsoportosítani az olimpiai sportágaknak. Van egy 250 milliós tétel, amit az Országgyűlés az önkormányzati létesítmény-fejlesztésre megszavazatott. Hétfőn este közösen azt találtuk ki, hogy egy pályázat formájában minden olyan önkormányzat annyi támogatást fog  kapni ebből a keretből, amennyi forint plusz támogatást ad a tavalyi évhez képest a településen működő sportnak az olimpiai sportágak területén. Mi ebből a pénzből így a létesítmény-fejlesztés területén  kompenzáljuk az önkormányzatokat” - hangsúlyozta a miniszter, aki egyúttal cáfolta azt, hogy a vízilabdázóknak járó 90 millió forint támogatást a sportág vezetőivel folytatott tárgyalás után felemelte 150 millióra. „Én csak felhívtam a vezetők figyelmét arra, hogy a MOB-on keresztül hozzáférhető keretből nem 90, hanem 150 millió áll a rendelkezésükre” - fogalmazott Gyenesei István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!