Hírek

2009.02.18. 08:40

Gyurcsány szerint felelőtlenség lenne csökkenteni az élelmiszerek áfáját

Gyurcsány Ferenc szerint ha a legrosszabb, mínusz 3,5 százalékos GDP-várakozás teljesül, a hiány akkor is 3 százalék alatt marad, várhatóan 2,9 százalék lehet; a miniszterelnök erről a Magyar Televízió Az Este című műsorában beszélt kedden.

BAMA

A kormányfő elmondta: az átalakítás ezen szakaszában nem foglalkoznak nagy, mély intézményi reformokkal, mint amilyen az egészségügy vagy az oktatás megújítása, mert az éppen azzal járna, amit el akarnak kerülni, elbocsátásokkal.

[caption id="" align="alignright" width="460"] Az élelmiszerek áfájának csökkentése felelőtlenség lenne a miniszterelnök szerint.
[/caption]

Az élelmiszerek áfájának csökkentéséről azt mondta: képtelenség szabályozni, hogy melyik élelmiszer melyik kategóriába kerüljön.

Hozzátette: ha pedig az élelmiszerek teljes körénél alacsonyabb lenne az áfa-kulcs, utána szinte mindent - például számos szolgáltatást is - meg lehetne indokolni, miért kerüljön ugyanebbe a kategóriába. Ezt pillanatok alatt megszavazná a parlament, mert jól hangzana a választóknak, és "egy pillanat alatt dőzsölni fog a felelőtlenség" - közölte a kormányfő.

Hozzátette: amivel most foglalkoznak, vagyis az adó- és a szociális rendszer átalakítása munkahelyeket teremt, illetve munkavállalásra ösztönöz. Véleménye szerint a nyugdíjrendszer átalakítása is inkább arra ösztönzi az embereket, hogy dolgozzanak, ameddig tudnak, mert ők maguk és az ország is a munkából lesz sikeres.

Ha túl vagyunk ezen a szakaszon, és elindul a növekedés, akkor kell majd nekiállni újra az egészségügyi, az oktatási és egyéb reformoknak - közölte, hozzátéve: aki 2010-ben a választók elé áll, annak meg kell mondania, mit csinál ezekkel a rendszerekkel.

Gyurcsány Ferenc a gazdaságélénkítő csomaghoz - mint mondta -elsősorban az emberektől vár támogatást, másodsorban a két kisebb ellenzéki párttól, amelyek a költségvetést is megszavazták tavaly. Utóbbit azzal indokolta, hogy az SZDSZ és az MDF is régóta ilyen típusú reformokat sürgetett.

Arra az elmúlt napokban elhangzott kritikára, miszerint az átalakítások bátortalanok, a miniszterelnök úgy reagált: nem bátorság kérdése, hogy milyen változások lesznek az országban. Engedni kell az országnak, hogy felkészüljön a változásokra. Nincs reform, ha az emberek nem értik, és nem támogatják azokat, és csak a miniszterelnök bátor - hangoztatta.

A kormányfő reformértékűnek tartja a tervezett átalakításokat, de - mint fogalmazott - sokszor már azért nem használja a reform szót, mert attól félnek az emberek. Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a kormány hamarosan elkészíti a vagyonadóról szóló jogszabályt. Ezután 2009 közepétől 2010 végéig megtörténik a vagyonok, elsősorban az ingatlanok felértékelése, 2011-től pedig három év alatt fokozatosan be is vezetik a vagyonadót.

Gyurcsány Ferenc a forintárfolyammal kapcsolatban kijelentette: a kormány lehetősége az, hogy olyan gazdaságpolitikát csinál - Magyarországon ez a szerkezetátalakító reformpolitika - amelyet a piacok üdvözölnek. "Ez a mi dolgunk elsősorban, ezt tesszük, ezt is tettük" - közölte a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!