Hírek

2009.02.25. 16:56

Jogerősen elítélték az emberrabló rendőröket

Négy illetve három év börtönre ítélt jogerősen két rendőrt a Debreceni Ítélőtábla, akik 2007 májusában részt vettek egy emberrablásban. Az elítéltek - köztük a két rendőr - illegális cigaretta-kereskedelemmel foglalkoztak, és azért rabolták el a sértettet, mert úgy gondolták, tagja annak a társaságnak, amely 300 ezer forinttal átverte őket.

BAMA

Hét vádlottat, köztük két volt rendőrt ítélt emberrablásért összesen csaknem húsz év börtönbüntetésre szerdán a Debreceni Ítélőtábla - közölte az MTI-vel Koszta János, a bíróság sajtótitkára. Az ítélőtábla részben megváltoztatva az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét, a vádlottakat társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében találta bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott, Nagy István, volt rendőr a másodrendű vádlottal, Klicsu Bélával  közösen 2007. május elején ismeretlen személyektől magyar adó- és zárjegyet nem tartalmazó ukrán cigarettát vásárolt a nyíregyházi a piacon 300 ezer forintért, amit tovább akartak értékesíteni. A vásárlást követően azonban kiderült, hogy az eladó által elkészített zsákban cigaretta helyett csak papír volt.

A vádlottak május 18-án visszamentek a piacra, hogy visszaszerezzék a pénzüket. Ott találkoztak a sértettel, akiről úgy gondolták, hogy tagja annak a társaságnak, amely őket két héttel korábban becsapta. A két vádlott újabb száz karton cigarettát rendelt, az árban is megegyeztek, majd abban maradtak, hogy az eladók értesítik a vádlottakat az átadás helyéről és idejéről.

Miután ez másnap megtörtént, találkozóra hívták a sértettet, akit több társuk bevonásával rabul ejtettek, megfenyegettek. Azt mondták, addig nem engedik el őt, amíg ismerősei nem hozzák el a 300 ezer forintot. Amikor a sértett azt mondta, értesíti a rendőrséget, Nagy István felmutatta rendőrigazolványát, mondván, hogy ő is rendőr. Ekkor a vádlottak arra kényszerítették a sértettet, hogy telefonon beszéljen egy rokonával és kérje arra, vigyen a kisvárdai Tesco parkolójába 300 ezer forintot.

A férfi, akit a sértett felhívott, már telefonálás közben elindult a rendőrségre bejelenteni az esetet. Éppen a rendőrségen tartózkodott, amikor egy rendőr jelenlétében kétszer is hívták, előbb egy férfihang, hogy hozzák-e már a pénzt, majd a sértett sürgette, hogy vigyék a pénzt, mert addig őt nem engedik el.

Az elsőrendű vádlott a telefonálás után elindult társaival a Tesco-parkolóhoz, és ott találkoztak a nyolcadrendű vádlottal, Tóth Gábor volt rendőrrel, akinek elmondták, hogy erőszakkal hozták magukkal a sértettet, és a szabadon bocsátásáért pénzt követelnek. A nyolcadrendű vádlott ezután azonnal eltávozott a helyszínről, de nem jelentette az esetet, mert attól félt, hogy összefüggésbe hozzák a bűncselekménnyel. A pénzátadás helyszínén a rendőrség négy vádlottat elfogott, hárman elmenekültek, ők később kerültek rendőrkézre.

A bíróság Nagy Istvánt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, Klicsu Bélát 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Rábai Gábor harmadrendű vádlottat, volt rendőrt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Boda István negyedrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Kondisz István ötödrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, Bacsó István hetedrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A hatodrendű vádlottat, Kolonics Lajost az elsőfokú bíróság bűnsegédként elkövetett emberrablás bűntettében találta bűnösnek és 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság ítélete az ő vonatkozásában első fokon jogerőre is emelkedett. A nyolcadrendű vádlottat, Tóth Gábor volt rendőrt a bíróság felmentette a bűnpártolás vádja alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!