Hírek

2009.02.08. 10:32

Kercaszomor lett a legbátrabb falu

A legbátrabb falu, vagyis a Communitas Fortissima címet adományozta az Országgyűlés a Vas megyei Kercaszomor községnek, az erről szóló hivatalos dokumentumot szombaton Lezsák Sándor, a parlament alelnöke adta át ünnepélyes keretek között a 260 lakosú őrségi településen.

BAMA

A szomoróci lakosság 1920. augusztus 1-jén, csaknem kilencven évvel ezelőtt a kercai helyőrség katonáival együtt űzte el a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat, így a község átmenetileg ismét a magyaroké lett. A felkelésben részt vevő szomoróci férfiakat a szerb csapatok visszatérése után bebörtönözték, és szabadságukat csak a határmegállapító bizottság döntése után kaphatták vissza, amikor Szomorócot Magyarországhoz csatolták. A bizottság döntését befolyásolhatta a helyi lakosság bátor helytállása is.

Lezsák Sándor ünnepi köszöntőjében "vakmerő gyávaságnak" nevezte, hogy közel húsz esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, az igazságtételnek ez a része is megvalósuljon.

Szavai szerint az elmúlt évtizedekben nehéz volt a köztudatban megerősíteni, sőt még ma sincs jelen igazán önismeretünkben, hogy mi is történt a "Hűség városának" nevezett Sopronban, vagy mi történt 1924-ben a Nógrád megyei Somoskőújfaluban, vagy éppen a "Legbátrabb város" címet kiérdemelt Balassagyarmaton, ahol ugyanúgy fegyvert fogtak az emberek a haza védelmében, a Magyarországhoz való tartozás érdekében, mint 90 éve a bátor szomoróci és kercai lakosok.

"Nagy az adóssága az elmúlt húsz esztendőnek, hogy nem volt képes a történelem tudomány, a helytörténészeknek egyébként meglévő, nagyon pontosan és aprólékosan elvégzett munkája segítségével a köztudatba átvinni és a történelemtankönyvekben szerepeltetni ezeket a történelmi eseményeket" - mondta.

Hozzátette: talán napjainkban a Trianon Intézet és a Trianoni Szemle segítségével lesz majd lehetőség arra, hogy a történelemtudomány a maga eszközeivel és lehetőségeivel tárja föl, hogy mi is történt az 1919-21-ben itt, a Kárpát-medencében.

Az ünnepségen átadták a község új zászlaját, amelyen már olvasható a Communitas Fortissima felirat, elhozták ajándékaikat a soproni, és balassagyarmati polgármesterek, és a Magyarok Világszövetsége is zászlót adományozott a legbátrabb magyar községnek.

Az ünnepséget megelőzően a helyi református templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, amelyen Balogh Zoltán lelkész, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke hirdetett igét. Beszédének középpontjában szintén a bátorság erénye állt, amelyre szavai szerint hétköznapjainkban is szükség van.

Pontosan délben az ünneplők együtt hallgatták, amint a Kossuth rádióban a kercaszomori harang hangja szólt, majd megkoszorúzták az 1919-es határvonalon álló haranglábat, ahol Bebes István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!