Hírek

2009.02.23. 09:42

Livni és Netanjahu nem tudott megegyezni

Egy közös koalíció lehetőségéről tárgyalt egymással vasárnap este Jeruzsálemben a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu és kampánybeli fő vetélytársa, Cipi Livni, egyelőre eredmény nélkül.

BAMA

A kijelölt miniszterelnök derűlátóan nyilatkozott több mint két órás, röviddel éjfél előtt véget ért megbeszélésük után. Mint mondta, ő és Livni számos dologban egyetértenek egymással, s kellő jó szándékkal rendezni lehet a fennálló nézetkülönbségeket is. Cipi Livni a maga részéről megjegyezte: a palesztin kérdésben továbbra sincsenek közös nevezőn. Mint fogalmazott: nem léptek előbbre a központi kérdésekben abban az értelemben, hogy "közös ösvényt" találtak volna.

A két politikus megállapodott abban, hogy folytatják a tárgyalásokat. Netanjahu hétfőn a Munkapárt vezetőjével, Ehud Barak eddigi védelmi miniszterrel ül le egyeztetni a kormányalakításról. A február 10-én rendezett parlamenti választásokon Livni pártja, a centrista Kadima 28 képviselői helyet szerzett, a Netanjahu vezette jobboldali Likud csak 27-et. Utóbbi azonban a különböző jobboldali pártokkal együtt 65 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A Munkapártnak 13 képviselői hely jutott.

Amennyiben Netanjahunak sikerülne egy centrum felé nyitott kabinetet létrehoznia, nem válna a szélsőjobboldal túszává. Ezáltal olyan pragmatikus politikát folytathatna, amellyel elkerülhetné az összeütközéseket a közel-keleti békefolyamatot felújítani kívánó Egyesült Államokkal.

Livni még a vasárnapi egyeztetést megelőzően úgy nyilatkozott: nem zárja ki, hogy koalícióra lépjen Netanjahuval, az azonban, hogy a Likudot támogató jobboldali pártokkal is szövetségre lépjen, "a Kadima választóinak elárulását" jelenthetné.

Megfigyelők szerint Livni biztosítékot akar kapni arra nézve, hogy folytatódnak a tárgyalások a palesztinokkal. Míg a jelenlegi külügyminiszter Livni az úgynevezett kétállami megoldás, vagyis egy önálló palesztin állam létrehozásának a híve, Netanjahu ezt elutasítja és egyfajta "gazdasági békekötést" szorgalmaz a palesztinokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!