Hírek

2009.02.03. 18:52

Még megcsíphető a csúcskamat

A verseny miatt továbbra is tíz százalék feletti hozamok érhetők el. Még mindig van a piacon két számjegyű betéti kamat. Kérdés, meddig.

BAMA

Még mindig két számjegyű kamattal honorálják a bankok a lakossági forintlekötéseket. Forrásaik hiánya és a piacon az elmúlt hónapokban kialakult óriási verseny miatt a legtöbb hitelintézet egyelőre a jegybanki alapkamat fokozatos csökkenése ellenére sem engedhet ugyanis az irányadó rátát meghaladó betéti kamatokból, igaz, ez továbbra is csak az akciós ajánlatokra érvényes. Előbb-utóbb persze a bankok beárazzák az alapkamat további csökkenését a termékeikbe, így vélhetően már legfeljebb csak néhány hétig válogathatnak a tíz százalék feletti kamatot ígérő betétekből a takarékoskodók.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A verseny miatt továbbra is tíz százalék feletti hozamok érhetők el.
[/caption]

Ömlik a pénz a betétekbe
A tavaly ősz óta tartó őrült forrásgyűjtés meghozta az eredményét: októberben több mint 174, novemberben több mint 215, decemberben pedig megközelítőleg 163 milliárd forinttal nőtt a háztartások által lekötött forintbetétek állománya. Erős hónap lehet még a január és a február is: a legtöbb hitelintézet a múlt hónapban sem fukarkodott a kamatokkal, sokan pedig a napokban indítottak új betétikamat-kampányokat – a szokásos feltételek mellett.

Allianz, Budapest Bank, CIB
Az Allianz Bank jelenleg a négy hónapos lekötések után ad az alapkamatot három százalékponttal meghaladó éves kamatot: 12,5 százalékot érhet el az ügyfél akkor, ha a betét lekötésétől számított 110 naptári napon belül legalább nyolcszor használja vásárlásra allianzos bankkártyáját.

A Budapest Bank akciós betéte négy hónapos lekötésű, fontos tudni azonban, hogy az ígért 10,5 százalékos kamatért cserébe lejáratkor automatikusan megújul, és a következő két négy hónapos periódusban már nem ennyit fizet. Igaz, a bank biztosítja, hogy a kamatot a továbbiakban is minden esetben az alapkamathoz igazítja úgy, hogy legalább elérje azt.

A CIB-nél a jelenleg elérhető legmagasabb kamat 11 százalék, ez a három hónapos betétek után jár. Jövő hétfőtől ugyanakkor valószínűleg változnak a kamataik – tudtuk meg a hitelintézettől, amely azért akciós ajánlatot a továbbiakban is ígért. A CIB-nél a 11 százalék minden új betétlekötésre érvényes további feltételek teljesítése nélkül, amellett 9-10,5 százalékot a hosszabb távon gondolkodók is elérhetnek a banknál.

Erste, K&H, OTP, Raiffeisen
Impozáns ajánlata van most a K&H Banknak is: üdvözlet névre keresztelt betéte után most a piacon az ilyen termékekkel elérhető legmagasabb, 13,13 százalékos kamatot ad, amennyiben az ügyfél legalább 50 ezer forintot leköt. Ennél fél százalékponttal többet is nyerhetnek azok, akik új ügyfélként egy legfeljebb félé éve nyitott bankfiókban kezdeményezik a betétlekötést.

Az OTP Bank akciójában három hónapra, fix kamatozással, folyamatos lekötéssel lehet betétet elhelyezni. A három hónapos futamidő három egy hónapos kamatperiódusból áll, azaz a kamat a három kamatperiódusban eltérő, és az eltelt idő függvényében növekszik. A minimálisan leköthető összeg itt 50 ezer, ám a Junior és Diák számlás ügyfelek már 5000 forint felett is részesülhetnek a kedvezményekből.

A Raiffeisen Bank továbbra is Szimpla nevű termékével keresi az ügyfelek kegyeit: ez egy négy hónapos akciós betét, amely aktuálisan 10,5 százalékot ad.

Az Erste 11 százalékot ígér háromhavi ismétlődő KamatBiztos forintbetéte után, egyéb feltételek teljesítése nélkül, új megtakarítás elhelyezése esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!