Hírek

2009.02.14. 18:27

Nem bontottak rendet a bőrfejűek

A fővárosban viszonylag békésre sikeredett a Becsület napi rendezvény a Hősök terén, ugyanis rendbontás nem történt. A rendőrök öt embert állítottak elő a helyszínről.

Vég Márton

Kétezernél is több ember vett részt szombat délután a budapesti Hősök terén a Becsület napi rendezvényen. A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar SS-csapatokra emlékeztek külföldről – Olaszországból, Svédországból és Németországból – érkező csoporttársaikkal együtt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A fővárosban viszonylag békésre sikeredett a Becsület napi rendezvény
[/caption]

A főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatalok zászlókat lobogtatva a városligeti Kós Károly sétányról vonultak a térre, többen pedig már eleve ott gyülekeztek. Itt már több mint száz rendőr csapatszállítókkal és rendőrkocsikkal várta őket. A résztvevők a tér közepén elkordonozott részre csoportokban, alakzatban vonultak be, a szimpatizánsok pedig a vasrácsokon kívülről figyelték az eseményeket.

Mindez bizonyítja, hogy a már évek óta ismétlődő rendezvény egyre népszerűbb: míg 1997-ben a Magyar Nemzeti Arcvonal megemlékezésén alig pár tucat skinhead lézengett, 2007-ben a Becsület Napján már közel ezren gyűltek össze katonai egyenruhában a Hősök terén. A szervező, a négy szélsőséges szervezetet – köztük a korábban Vér és Becsület egyesületként betiltott, azóta mozgalomként működő neonáci szerveződést, a Blood & Honour Hungariát – tömörítő NS Front egy olasz és egy cseh rockbanda mellett egy meg nem nevezett német formációt is meghívott a megemlékezést követő koncertre.

Osztrák és német együttesek szívesen jöttek eddig is: itt ugyanis azt is el szabad énekelni, amit otthon nem: Ausztriában és Németországban ugyanis különösen szigorúak a náci jelszavakra, szimbólumokra vonatkozó törvények. A szónokok beszédeikben a szokásos modern nácizmus témáit vették elő: a multikulturális társadalmat és a fogyasztói életmódot kritizálták.

A téren lévőktől nem messze néhány tucat ellentüntető antirasszista is demonstrált. Hatalmas transzparenseket tartottak a magasba: „Nem a Feri küldött és nem a Viktor, magamtól jöttem, mert elegem van a nácikból!” – lehetett olvasni az egyiken. A hangszóróikból üvöltő zene elnyomta a tér közepén állók mondatait. A rendezvény végül bár sokakban félelmet keltett, mégis rendbontás nélkül véget ért. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint öt embert állítottak elő a rendezvény környékéről. Egyikük körözés alatt állt, a másik négy személynél pedig közbiztonságra veszélyes eszközt találtak az ellenőrzéskor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!