Hírek

2009.02.13. 09:05

Obama kereskedelmi miniszter-jelöltje is visszalépett

Visszavonta jelölését csütörtökön Judd Gregg republikánus szenátor, akit Barack Obama amerikai elnök kereskedelmi miniszternek szánt.

BAMA

"Sok kritikus kérdésben eltérő nézetrendszer alapján működünk" - olvasható a New Hampshire-i szenátor levelében, aki a CNN közlése szerint azzal indokolta döntését, hogy a fennálló lényeges nézetkülönbségek miatt nem tudna teljes mértékben együttműködni az Obama vezette kormánnyal. Jelezte, hogy "feloldhatatlan konfliktusok" vannak közötte és Obama kormánya között egyebek mellett a gazdasági ösztönző csomaggal kapcsolatban. A Republikánus Párt szinte egységesen elutasítja Obama élénkítő csomagját veszélyes költekezési programnak nevezve azt.

Obama a múlt héten jelentette be, hogy Gregg szenátor az új jelöltje a miniszteri posztra. Az elnök akkor úgy fogalmazott, hogy a szenátor a Republikánus Párt köztiszteletnek örvendő tagja, a költségvetési fegyelem híve, mesteri közvetítő. Mint hozzátette, nem értenek egyet minden téren, de abban egyezik az álláspontjuk, hogy a gazdaságot ismét talpra kell állítani.

Gregg - aki a harmadik republikánus párti miniszter lett volna Obama kormányában - akkor még úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi nehéz időkben félre kell tenni a pártos politizálást, és "kötelességének érzi, hogy elfogadja az elnök felkérését".

Obamának azért kellett új jelöltet keresnie, mert eredeti kiszemeltje, Bill Richardson új-mexikói kormányzó egy szövetségi vizsgálat miatt január elején szintén visszalépett a jelöléstől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!