Hírek

2009.02.25. 19:09

Obama lelkesítette az amerikaiakat

Az Egyesült Államok nehéz időket él át, de fel fog épülni a gazdasági válságból, és erősebb lesz, mint valaha.

A.V.

Ezt ígérte Barack Obama a kongresszus két házának összevont ülésén. „Bár a gazdaság meggyengülhetett, hitünk megrendülhetett, nehéz időket, bizonytalanságot élünk át, ma este azt akarom, hogy minden amerikai tudja: újjáépülünk, felépülünk” – mondta beszédében a nemrég beiktatott elnök. Obama összefogásra, a kihívásokkal való bátor szembenézésre és a jövő érdekében történő felelősségvállalásra hívta fel az országot.

A republikánus politikusok méltatták, hogy első ízben mondhatta el afroamerikai elnök a kongresszusi helyzetértékelést. Hangsúlyozták, hogy készek együttműködni az Obama-adminisztrációval, viszont leszögezték: ellenzik a felesleges kormányzati költekezést és a „nagyobb kormányt”, vagyis az állam szerepének növelését.

Az elnök szónoklatának máris jelentős hatása lett. Obama helyzetértékelése fellelkesítette az amerikaiakat, akiknek a döntő többsége derűlátóbb lett, miután meghallgatta a kongresszusi beszédet. A CNN hírtelevízió gyorsfelmérése szerint az amerikaiak 85 százaléka optimistábbnak érzi magát Obama kedd esti beszéde után, a megkérdezetteknek csak 11 százaléka mondta, hogy kevésbé bizakodó. Hírelemzők szerint az elnök kevésbé törődött azzal, hogy tökéletes szónoklatot mondjon, inkább az volt a fő célja, hogy megszólítsa a recesszióval küzdő amerikaiakat. Nem hirdetett friss célokat, de elképzeléseinek új lendületet adott, és optimizmust sugárzott a válság miatti lehangoltságban. A CNN egyik elemzője ötösre értékelte a beszéd politikai hatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!