Hírek

2009.02.20. 16:56

Orbán: az Unió kitolt Közép-Európával

Az Európai Unió válságkezelése elfogadhatatlan: az eurozóna bankjait védi és juttatja előnyökhöz, miközben az azon kívüli pénzintézeteket kiszárítja és cserbenhagyja – mondta Orbán Viktor, aki szerint a jelenlegi kormánnyal semmi esély a változásra. A Fidesz elnöke Lengyelországban járt.

BAMA

Az Európai Uniónak változtatnia kell a Közép-Európa számára rendkívül hátrányos válságkezelési lépésein, és a térség bankjait euróhoz kell juttatnia – mondta a Fidesz elnöke, miután Varsóban Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyalt.

Orbán Viktor szerint az EU eddigi intézkedései veszélyesek Közép-Európa számára, mert külön válságkezelést dolgoztak ki az eurózónán belül lévő államok számára, míg az eurózónán kívüli országoknak „jószerével nem jutott semmi”.

A Fidesz elnöke szerint az egyik probléma, hogy közép-európai bankok kiszáradnak, nem jutnak euróhoz, másrészt a gazdagabb tagállamok protekcionista irányba fordulnak, és az ipari termelést is megpróbálják saját államhatáraikon belül tartani. Így hiába versenyképes egynémely közép-európai ország, az itt lévő beruházások mégis elakadnak, és újak nem érkeznek.

A Fidesz elnöke szerint ma az a helyzet, hogy az euróövezethez nem tartozó államok, például Magyarország és Lengyelország, nem jutnak euróhoz, mert az eurózónában működő anyabankok – arra hivatkozva, hogy válság van – nem adnak elegendő forrást itteni leánybankjaiknak.

Orbán Viktor ezt elfogadhatatlannak tartja, hiszen – mint mondta – Magyarország azért adta el pénzügyi rendszere tekintélyes részét a nyugatiaknak, mert ők vállalták, hogy finanszírozni fogják a magyar gazdaság hiteligényét. „Most felmondták ezt a megállapodást, hiszen nem adnak pénzt. Mindegy, mire hivatkoznak, a lényeg az, hogy nem érkezik Magyarországra megfelelő mennyiségű euró” – tette hozzá.

A politikus – aki az Európai Néppárt alelnöke is – a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után azt mondta, az Európai Néppárt miniszterelnökeinek következő csúcstalálkozóján Közép-Európának egységesen kell fellépnie ebben az ügyben. Mint mondta, reményei szerint erről meg tud állapodni a cseh miniszterelnökkel is, akivel szintén pénteken tárgyal Prágában.

Hitet kell tenni amellett, hogy az Európai Unió nyitott gazdasággal rendelkező államok társulása, és minden problémát együtt kell megoldani, beleértve a mostani válságot is – mondta Orbán. „Szeretnénk folytatni ezt a politikát, azonban ha ezen változtat Nyugat-Európa, akkor természetesen Közép-Európa sem teheti meg, hogy ne adja meg saját, önérdekű válaszát erre a helyzetre. Ezt szeretnénk elkerülni, de a döntés a nyugat-európaiak kezében van, változtatniuk kell válságkezelési politikájukon” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor csatlakozhat az eurózónához, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: a mostani magyar kormány működése alatt semmiképpen, mert a kabinet alkalmatlan arra, hogy megteremtse a bizalmat az euró bevezetéséhez. Szerinte ezért a kormányváltás és az euró bevezetése két szorosan összekapcsolódó dolog.

„Magyarország és az euró közeledése egy rossz leányregényhez hasonlít: egyszer már majdnem házasságot kötöttünk, aztán szétváltak útjaink, és csak a Jóisten tudja, mikor találkozunk a jövőben” – fogalmazott.

Orbán szerint Gyurcsány Ferenc parlamentben bemutatott megszorító csomagja egy reménytelen politika folytatására tett kísérlet, ezért nincs olyan eleme, amivel értelmesen lehetne vitatkozni, ugyanis nem egy-egy részletével van baj, hanem úgy ahogy van, az egész rossz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!