Hírek

2009.02.23. 09:29

Rendőrség igazoltatások: százból egy

Tízből nyolcszor feleslegesen igazoltatnak a rendőrök - írta egy rendőrségi jelentés alapján a hétfői Népszabadság. A kutatás arra is rámutatott, hogy fiatalok és a romák lényegesen gyakrabban keltik fel a járőrök figyelmét, ám több jogsértőt közöttük sem találnak.

BAMA

A rendőrök 1,4 millió embert igazoltatnak évente, az igazoltatásokra fordított idő - a munkaórák alapján - egy-egy esztendőben 335 millió forintba kerül. Az esetek zömében legfeljebb szabálysértést állapítanak meg, és a rendőri beavatkozások csupán egy százalékát követi elfogás. Így egy-egy körözött vagy bűncselekményen ért személy lefülelése több mint hárommillió forintba kerül - derül ki a Szigorúan ellenőrzött iratok című kutatási jelentésből.

Az intézkedések a roma és a nem roma személyek esetében ugyanúgy végződnek. A rendőri fellépés az előbbi csoportnál 78, a többieknél 79 százalékban bizonyul feleslegesnek. Budapesten a nem romákkal szemben kezdeményezett intézkedések negyven százalékában megállapítottak valamilyen jogsértést, míg a romák körében ez az arány csupán húsz százalék volt.

A vizsgálatot a rendőrség közreműködésével a Magyar Helsinki Bizottság folytatta le. A 2007 szeptemberétől a főváros VI. kerületében, Kaposvárott, illetve Szegeden hat hónapon át tartó program legfontosabb célja az volt, hogy megállapítsák, az úgynevezett etnikai profilalkotás mennyire terjedt el a rendőri gyakorlatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!