Hírek

2009.02.21. 15:15

Segítség, kétségbeejtő az anyagi helyzetem!

Olvasónk hosszasan ecseteli nehéz anyagi helyzetét. Szociális támogatásra szorul, és lapunktól kér segítséget. Gyűjtést nem rendezhetünk neki, csak tanácsot adhatunk.

Rados Virág

Mindig akadnak, akik elkeseredésükben újságokhoz fordulnak, remélve, a nyilvánosság megoldja problémájukat. Azt képzelik, hogy az olvasók majd megszánják őket, és segítenek rajtuk.

A lapok azonban nem erre valók, az újságírók nem vállalnak ilyen szerepet. Az a feladatuk, hogy a világ eseményeiről tájékoztassák olvasóikat, nem pedig hogy adományokat gyűjtsenek. (Igaz, van olyan médium, amely néhanapján vállal ilyesmit, például beteg gyerekek kezelési költségére való gyűjtésre szólítja fel közönségét. De ez nem általános.)

A segélyekről szóló információk továbbítása elsősorban az önkormányzatok dolga. Ezt az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ISZCSM) munkatársától tudtuk meg. Ha nehéz helyzetbe jutottunk, keressük fel a lakóhelyünk szerinti polgármesteri hivatalt. Munkatársai kötelesek válaszolni kérdéseinkre. Ha a helyi önkormányzati rendelet szerint rászorultak vagyunk, kötelességük kiutalni a segélyt is.

Aki a munkáját veszítette el, a munkaügyi központokhoz fordulhat. Nekik szintén tájékoztatniuk kell az érdeklődőt. Nagyon sok ember azért nem kap segélyt, mert fogalma sincs róla, milyen jár neki, így nem folyamodik érte. Léteznek különböző államilag támogatott átképzési formák, amelyeket igénybe lehet venni. Ez produktívabb megoldás, mint a segély.

Lehetőségeinkről a minisztérium ügyfélszolgálatán személyesen és kiadványokkal is felvilágosítanak. A médiumokban hirdető alapítványok nem általában a rászorulók megsegítésére, hanem egy-egy jótékony célra hívják fel a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!