Hírek

2009.02.13. 08:16

Széles szerint bármikor lehet államcsőd

Széles Gábor nagyvállalkozó csütörtökön Miskolcon azt mondta, hogy bármikor bekövetkezhet az államcsőd Magyarországon.

BAMA

Ebből a mélységből, amibe Magyarország került, ebből a lecsúszásból visszajönni nem lesz egyszerű" - jelentette ki Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo televízió és a Magyar Hírlap tulajdonosa több száz ember előtt a Fidesz Korrekt-túra című rendezvényén.

Sem a bel-, sem a külgazdasági helyzet nem kedvez az országnak - mondta, hozzátéve: az elmúlt tizennyolc évben a multinacionális cégektől vártunk segítséget, de "mostanra rá kellett jönnünk arra, hogy vége ennek az útnak", a multiknak "eszük ágában sincs" segíteni. Ha rövid időn belül nem következik be kedvező fordulat, akkor az államcsődöt nem lehet elkerülni - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc regnálása alatt 60 milliárd dollárral nőtt az államadósság, amely most 100 milliárd dollárt tesz ki, és ha az ország "nyereségesen működne", akkor sem tudná ezt kifizetni - mondta Széles Gábor. Az ország "kegyelemkenyéren él", ameddig adják a hiteleket, addig "megyeget tovább" - tette hozzá, megjegyezve, ebben az esetben akár 350-500 forintos euróárfolyam is elképzelhető.

Az elmúlt hat év gazdaságpolitikája nem folytatható tovább, de nem a "borgőzös" reformokban kell hinni, mert azok megszorításokat jelentenek. Az országnak tényleges szerkezetváltásra van szüksége - mondta Széles Gábor, aki szerint egy jobboldali kormánnyal a jelenlegi apátiából kihozható az ország.

Gyurcsány Ferencről azt mondta, hogy "miniszterelnökként egyértelműen nem vált be, de mint a Magyar Hírlap termékmenedzsere igen". Ezzel arra utalt, hogy a miniszterelnök kedden azt kérte, az állami tulajdonú vállalatok, az állami intézmények mondják le a lap előfizetését, és ne hirdessenek benne. Széles Gábor szerint Gyurcsány Ferenc kezdeményezése törvényellenes, és "teljesen versenyellenes az unióban". Azt javasolta neki, hogy ATV helyett Echo tévét nézzen, és akkor "ilyen hülyeségeket nem fog lépni".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!