Hírek

2009.02.08. 17:16

Ukrán–orosz–uniós közös gáztársaság a viták elkerülésére?

Ukrajna hozzon létre vegyes vállalatot az orosz Gazprommal és európai gázipari társaságokkal – például az E.Onnal, a Ruhrgaszal és a Gaz de France-szal – a biztonságos gázellátás érdekében

VG

Ukrajna hozzon létre vegyes vállalatot az orosz Gazprommal és európai gázipari társaságokkal – például az E.Onnal, a  Ruhrgaszal és a Gaz de France-szal – a biztonságos gázellátás érdekében – vetette fel az ötletet Dmitro Firtas, a RosUkrEnergo (RUE) gázkereskedő társaság 45 százalékos tulajdonosa. A tervezett vállalkozásban elképzelései szerint az orosz, az ukrán és az európai alapítókra egyaránt egyharmadnyi tulajdonhányad jutna. Az ukránok 20 milliárd dollárosra becsült gázvezeték-hálózatukkal szállhatnak be a társulásba, az oroszok évi 50 milliárd dollárnyi gázt termelő gázmezőikkel, az európai cégek pedig a pénzükkel.

Január 16-án Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is felvetette Berlinben a Gaz de France Suez, a Ruhrgas és az Eni vezetőinek, hogy együtt szerezzenek engedélyt az ukrajnai gázrendszer működtetésére. Lapunk ugyanakkor úgy tudja, gázipari szakértők egy csoportja szerint az kedvezne inkább a vevők biztonságának, ha a gázt nem az ukrán–uniós határon, hanem az orosz–ukránon vennék át, az ukrajnai tranzitról pedig maguk állapodnának meg.

Egy másik elgondolás szerint az éves gázártárgyalásokat nem a naptári év végén, tehát a fűtési idény derekán kellene tartani, hanem jó néhány hónappal korábban, a gázév végén, mert akkor kisebb kárt okoz, ha a vita miatt esetleg leáll a szállítás.  

Emlékezetes, hogy a januári orosz–ukrán gázvita idején Európa egyáltalán nem kapott gázt Ukrajna felől, holott gázigénye negyedét orosz forrásból elégíti ki, s ennek 80 százalékát Ukrajnán át várja. Az ukrajnai gázüzletben a RUE-nek kettős szerep jutott 2008. december 31-ig: keleti szomszédunk kizárólagos gázszállítója volt, és kizárólagos joga volt az országon keresztüli tranzitra is. Ukrajna idei gázellátásából azonban már kihagyták, s tranzitszerepe is kérdéses, az egyeztetések folynak. Mindenesetre a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller rámutatott, a RUE elveszítette oroszországi, közép-ázsiai és kazahsztáni gázforrásait, így nem tudja európai – magyarországi, romániai és lengyelországi – szerződéses kötelezettségeit teljesíteni – írja az RBC orosz internetes lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!