Hírek

2009.02.02. 17:27

Vihart kavart a szlovák-magyar közös ülésen Balog videója

Botrányba fulladt egy videó miatt Budapesten az Országházban egy magyar-szlovák közös parlamenti bizottsági ülés.

BAMA

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és a szlovák társbizottság együttes ülése el sem kezdődött, amikor kitudódott, hogy a fideszes Balog Zoltán egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről. A szlovák képviselők ezek után nem voltak hajlandóak bemenni az ülésterembe.

„Megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák küldöttséget a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a szlovák rendőrségnek a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt beavatkozásáról” – mondta A. Nagy László. A szlovák parlamenti bizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy küldöttséget a folyosón 45 percig várakoztassanak. Balog megpróbálta visszatartani a szlovák delegációt, s kérte, hogy tárgyaljanak. Sikertelenül.

„Olyan felvételt szerettünk volna bemutatni, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak mindenféle indok nélkül a szlovák rendőrök” – érvelt Balog Zoltán. Az emberi jogi bizottság elnöke szerint fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság.

„A Fidesz felelőssége, ha megszakadnak az egyeztetések” – mondta a házelnök. Szili Katalin szerint Balog „olyan demonstráció bemutatását kezdeményezte”, amely a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának véleménye szerint is veszélyezteti a kétoldalú parlamenti tárgyalási folyamatot.

Csáky Pál, az Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a Budapesten történtek befolyásolhatják a tankönyvekről szóló parlamenti szavazást, amelyet ma tart a szlovák parlament. A szlovákiai kormánykoalíció három pártja között nincs egység a módosított oktatásügyi törvényről, amely lehetővé tenné, hogy a kisebbségi tankönyvekben két nyelven szerepeljenek a földrajzi megnevezések. Ezért minden párt saját meggyőződése szerint fog szavazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!