Hírek

2009.07.31. 14:55

Félnünk kell-e az üstökösöktől?

A Washingtoni Egyetem számítógépes szimulációja szerint nem kell attól tartanunk, hogy a Földet egy üstökös pusztítja el.

VG Online

A kutatók számítógéppel modellezték az üstökös-felhők keletkezését a Naprendszerben az elmúlt 1,2 milliárd évre visszamenőleg. A technika segítségével megvizsgálták az Oort Ködöt, amely a Naprendszer keletkezésének egyik tanúja.

Nathan Kaib kutatásvezető elmondta: az elmúlt 25 évben az Oort ködöt titokzatos régiónak tartották, amely képes olyan kitöréseket és objektumokat produkálni, amelyek végezhetnek a Földdel - írja a VG Online.

 

A szimuláció ugyanakkor kimutatta, hogy a Föld valószínűleg két-három üstökös becsapódását is túlélte az elmúlt 500 millió évben. Vélhetően egy ilyen "támadás" okozta 40 millió évvel ezelőtt, az eocén időszakban a fajok kipusztulását.

Ugyanakkor ez az esemény evolúciós szempontból kis jelentőségű és – véli a professzor – valószínűleg ez volt a legintenzívebb üstökös zápor, amely elérte a Földet azóta, a kövületek által jelzett legősibb korig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!