Hírek

2009.07.17. 16:53

Közepest kapott a magyar kormány

A hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadós-kockázati osztályzattal egyező, közepes befektetői "BBB" osztályzatot adta meg pénteken az aznap kibocsátott egymilliárd eurós magyar eurokötvényre a Fitch Ratings, amely szerint teljesíthető az idei magyar központi deficitcél.

MTI Eco

A legnagyobb európai hitelminősítő a kötvény osztályzásához fűzött londoni elemzésében azt írta: azzal, hogy Magyarország tavaly június óta - és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével nyújtott 20 milliárd eurós pénzügyi védőcsomag összeállítása után - most először visszatért az eurokötvénypiacra, bővülnek finanszírozási lehetőségei, és ez fontos lépés afelé, hogy az ország a későbbiekben már ne szoruljon hivatalos nemzetközi intézményi támogatásra.

A Fitch kiemeli, hogy már az eurokötvény-kibocsátás előtt, áprilisban újraindultak a rendszeres forintkötvény-aukciók, és az elmúlt hónapban növekedett is a kibocsátott mennyiség. A hitelminősítő elemzése szerint reális a módosított, a hazai össztermék (GDP) arányában 3,9 százalékos idei államháztartási hiánycél annak nyomán, hogy a parlament Bajnai Gordon "technokrata miniszterelnök" beiktatása után elfogadta a költségvetési konszolidációs intézkedéseket.

A Fitch Ratings "bíztatónak" nevezi a Bajnai-kormány által 2010-re tervezett további költségvetési szigorító lépéseket, a cég szerint azonban e tervek próbája ősszel lesz, amikor a törvényhozás a jövő évi költségvetést tárgyalja. A költségvetési vita mély recesszió közepette zajlik majd - a Fitch 6,7 százalékos idei egész évi GDP-visszaesést jósol Magyarországon -, emellett jövő áprilisig parlamenti választásokat kell tartani, hangsúlyozzák a pénteki elemzésben a Fitch Ratings londoni elemzői.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor''s, Moody''s Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P a befektetői sáv alsó szélének tekintett "BBB mínusz", a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody''s még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot, jóllehet mindhárman leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tartanak érvényben a besorolásokra.

A kötvénykibocsátás sikere azt jelzi, hogy Magyarország visszanyerte hitelességét, visszaszerezte a külföldi nagybefektetők korábban elvesztett bizalmát - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Szintén mai hír, hogy a miniszterelnök megállapodásra jutott a pénzintézetekkel: szeptemberig a bankok tartózkodnak az egyoldalú szerződésmódosításoktól.

Szeptember elejéig elkészítik a bankok magatartás kódexét és annak elfogadását követően ez alapján működnek a PSZÁF fokozott fogyasztóvédelme mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!