Hírek

2009.08.24. 12:57

Vége az egységes Európának?

Az Európai Unió vezetése eddig nem hozott döntést a bankszektort segítő, élénkítő csomagról, amellyel segíthetne a közép-európai térség súlyos válságán. A Raiffeisen International vezérigazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a New York Times-nak: az egységes Európáról alkotott 50 éves álom megsemmisülni látszik.

New York Times - VG Online

A lap a válságtól szenvedő közép-európai térség pénzügyi életének két oldalának jellegzetes képviselőit szólaltatta meg: Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezére, Seres László üzletember pedig a 15 millió ügyfél egyike. Seres sokakhoz hasonlóan jelentős kölcsönöket vett fel a Raiffeisentől budapesti irodafejlesztésekre, most azonban olyan súlyos anyagi gondokkal küzd, hogy saját megtakarításaiból kellett 75 millió forintot felhasználnia egy projektje életben tartásához.

A Nyugat-európai bankok a New York Times megfogalmazása szerint korábban hatalmas mennyiségű tőkét zúdítottak a keleti térségbe, meglovagolva a régió országainak fejlődését. A válság hatására azonban magukra hagyták Kelet-Közép-Európát.

Hiába szólította fel az Európai Uniót a Világbank elnöke arra, tegyen meg mindent a régió stabilizálására: a brüsszeli illetékesek befelé fordultak és máig nem dobtak mentőövet Kelet-Európának. "Nem rosszindulatról van szó. Egyszerűen nem képesek és nem elég felkészültek arra, hogy megváltoztassák a rendszert" – jelentette ki a Raiffeisen vezére, aki szerint "az egységes Európa öven éve dédelgetett álmát hirtelen elfelejtették".

"Senki nem építkezik. Ülünk és várjuk, hogy mi lesz."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!