Hírek

2009.10.28. 12:50

Különleges gázellátás rászoruló fogyasztóknak

Ma délelőtt megkezdődött a hazai földgázszakma idei legrangosabb eseménye, a 41. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás.

Világgazdaság Online

Dr. Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés (MGE) Igazgatóságának elnöke a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az alábbiakban összegezte a modellváltás legfontosabb tapasztalatait: Az új gáztörvény életbe lépésével megvalósult az eredeti célkitűzések legfontosabbika: megszűnt a közüzem, és egyre nagyobb teret kap a versenypiac. A lakossági fogyasztókat jórészt a közüzemi szolgáltatók jogutódjainak tekintett egyetemes szolgáltatók és néhány versenypiaci kereskedő látja el.

Az új piaci szabályozás sokkal erőteljesebben védi a fogyasztók érdekeit. Ez megjelenik a Magyar Energia Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megerősített hatáskörében és abban, hogy a civil fogyasztóvédelmi szervezetek nagyobb feladatot és hatáskört kaptak.
A lakossági fogyasztók legrászorultabb része például különleges földgázellátásban részesülhet, ha igazolja védendő fogyasztói státuszát, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem kis kihívás elé állítja az egyetemes szolgáltatókat – mondta az MGE igazgatóságának elnöke.

Az 1991-ben alapított Magyar Gázipari Egyesülés a 13 legnagyobb hazai földgázkereskedő, szállító, tároló és elosztó vállalatának érdekképviseleti szervezeteként Magyarország meghatározó gázipari szövetsége. Az Egyesülés tagjai látják el több mint 13,5 milliárd köbméteres forgalmukkal (2008) a hazai egyetemes szolgáltatói piac 100 százalékát, (több mint 3,2 millió háztartási fogyasztó közel 9,0 milliárd köbméter gázigényét) és a versenypiaci kereskedelmi tevékenység túlnyomó részét (2008-ban 4,8 milliárd köbméter).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!