Hírek

2010.01.17. 08:38

Romlik a tűzoltók szociális helyzete

A tűzoltószövetség elnökeszerint az idén tovább romolhat a tűzoltók szociális helyzete, ugyanis kevesebb ellátásra számíthatnak; Bende Péter az MTI-nek adott interjúban mindezek miatt a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a folyamatos készenlét fenntartása mellett erősítsék a tűzoltói lelkesedést, amely egyre nehezebb feladat.

MTI

A gazdasági válság, a megszorítások a tűzoltókat is érzékenyen érintik - mondta a vezérőrnagy, hozzáfűzve, hogy az állomány tagjai közül mind többen kapnak banki felszólító levelet, bírósági végrehajtásra vonatkozó értesítést, ami rányomja bélyegét a teljes tűzoltó állomány hangulatára, mi több, ez kihat egészségügyi és pszichikai helyzetükre is. Egyre több tűzoltó kényszerül szociális munkáltatói segélyért folyamodni - tette hozzá.

Bende Péter szólt arról, hogy a magyar tűzoltók bére európai viszonylatban az utolsó helyek egyikét foglalja el, s az egész rendszer működése komoly veszélybe kerülne, ha az önkormányzatok nem nyújtanának segítséget. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a Parlament közelében tavaly tartott demonstráción mintegy két és fél ezer tűzoltó vett részt, a szervezet működése ugyanis a költségvetési tervezet miatt veszélybe került. Végül sikerült kiharcolniuk, hogy visszatérhessenek a normatív finanszírozási rendszerbe.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak (FTP) - amely a budapesti kerületek mellett 18 környező település tűzvédelmét is ellátja - az állami finanszírozás és a Fővárosi Önkormányzattól kapott 650 millió forint mellett további 240 millió forintra lenne szüksége ahhoz, hogy működését a tavalyi szinten tudja biztosítani - mondta Bende Péter. A múlt évben összesen mintegy 8,6 milliárd forintból gazdálkodhattak, de minden év őszén likviditási gondjaik jelentkeznek, sokszor másfél hónapos késésekkel tudnak számlákat kifizetni - osztotta meg gondjaikat.

A parancsnok közölte: a tűzoltóságot érintő jogszabály-változási "lebegtetések", a nyugdíjrendszer átalakítása miatt a magyar tűzoltóság állományának kétharmada két év alatt lecserélődött. Sok az újonc, és annak ellenére, hogy a munkaidő csökkentése miatti uniós jogszabályokhoz igazodva országos szinten is jelentős létszámnövelést hajtottak végre, a fővárosban még 62 embert tudnának foglalkoztatni. Az FTP-nél összesen 1630-an dolgoznak, ebből a helyszínekre vonuló tűzoltók létszáma mintegy 1300.

Bende Péter a múlt évi statisztikai adatokat ismertetve elmondta: mintegy 11 ezer alkalommal riasztották őket, ebből 3.197 alkalommal tűzesethez vonultak, 4.482-szer műszaki mentésben működtek közre, míg 2.651 alkalommal téves riasztást kaptak. A tűzesetek száma a 2008-as adatokhoz képest 10 százalékkal emelkedett, míg a többi esetben az adatok az előző évek adataihoz viszonyítva hasonlóak maradtak. A fővárosi tűzoltók 2009-ben összesen 538 sérült embert mentettek meg, a legtöbbjüket (452) műszaki mentés során.

Lakástűzben vagy más tűzesetben a főváros területén évente 16-20 ember veszíti életét, de a szénmonoxid-mérgezések már a műszaki mentés kategóriájába tartoznak - mondta a tűzoltóparancsnok, megjegyezve: ezek az adatok az európai unión belül a középmezőnybe tartoznak. Extrém adatként említette az elmúlt év júliusát, amikor a viharkárok miatt 2.144 helyszínre kellett kivonulniuk, kétszer annyi alkalommal, mint egy átlagos hónapban. Állatmentést 230 esetben hajtottak végre, csak darazsak miatt 155 riasztás érkezett a fővárosi tűzoltókhoz.

A fővárosi tűzoltók 2009-ben 4404 szakhatósági ellenőrzést végeztek, ami 26 százalékkal több, mint 2008-ban volt. Összesen 2364 alkalommal szabtak ki szankciókat, ami ugyancsak 26 százalékos emelkedést mutat. Szabálysértési feljelentést 421 esetben kezdeményeztek, helyszíni bírságot 341 alkalommal szabtak ki, összességében négymillió forint értékben.

Bende Péter bízik abban, hogy az idén megoldódnak azok a jogszabályi hiányosságok, amelyek a tűzoltó-parancsnokságok és a felügyeletüket ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) viszonyrendszerével kapcsolatosak.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a tűzoltóságok csekély mértékű költségvetésüket célirányosabban használják fel, a biztosítóktól származó másfél százalékos tűzvédelmi hozzájárulást ésszerű dolgokra fordítsák. Példaként említette, hogy a veszélyes üzemek környékére telepített lakossági riasztó rendszer (MOLARI) üzemeltetését is ebből a keretből fedezné az OKF, miközben a járműfecskendők átlagéletkora 12 év, ám, ha azokra nem fordítanak kellő figyelmet, nem lesz eszközük a tűzoltásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!