Hírek

2010.04.17. 16:55

A magyar föld egyötöde külföldieké?

Bár a külföldiek magyarországi földvásárlási tilalmát leghamarabb 2011-ben oldja fel az Európai Bizottság, a becslések szerint a hazai termőterületek húsz százaléka már nincs magyar tulajdonban - írta a Magyar Nemzet.

MTI

A lap szombati számában a földkérdésről közölnek átfogó cikket, amelyben nyugat-magyarországi gazdálkodók, szakemberek és jogászok nyilatkoznak. Az elmondottakból az derül ki, hogy a külföldiek korábban - amíg ezt a jogszabály lehetővé tette - társaságokon keresztül vásároltak termőföldet Magyarországon, a hosszú távú bérleti szerződéseket pedig ma sem tiltja jogszabály. Ugyanakkor gyakori az ajándékozásnak feltüntetett eladás, amikor a megajándékozott társtulajdonos lesz, s így elővásárlási jogot szerez.

A Győr-Moson-Sopron megyei Agrárkamara elnöke a "zsebszerződések" tucatnyi formájával találkozott. Szerinte a leggyakoribbak a dátum nélküli szerződések. Az is előfordul, hogy magyar állampolgárságú strómanok nevére kerül a föld.

A magyar termőföld iránti érdeklődést főként a nyomott árak okozzák. A lapban közölt adatok szerint Magyarországon átlagosan 2.500 euróba kerül egy hektár föld, míg Németországban 12.000, Hollandiában pedig 24.000 euróba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!