Hírek

2010.04.09. 13:26

Betiltott bébiétel - Mennyire hatékony a szabályozás?

Három nappal ezelőtt rákkeltő anyagot találtak egy szlovák bébiételben, amit ki is vontak a forgalomból. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal évente 150-200 bébiételt vizsgál meg és tapasztalata szerint ezek minősége többnyire megfelelő. A Tesco saját ellenőrzése során viszont ebben az évben már talált kifogásolható terméket. A Világgazdaság Online szakértőket kérdezett meg a témában.

Világgazdaság Online - Faludi Linda

Mint arról április 6-án beszámoltunk, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) betiltotta az OVKO alma, málna bébiétel forgalmazását a Tesco áruházakban, mivel a termékekben egy gombaölő szert, kaptánt találtak. A cég szerint bébiétel tekintetében a vásárlók főként a közepes árkategóriájú termékeket keresik, de az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az olcsóbbak iránt is. A Tesco tavaly egyszer találkozott hasonló problémával, idén pedig az egyik hazai gyártó esetében volt gond a glutén mennyiségének megjelölésével.

A csecsemők számára készített ételek tekintetében a vonatkozó Európai Uniós szabályozást követően rendkívül szigorúak a minőségi követelmények. Ezek a termékek legfeljebb a legkisebb kimutatható mennyiségben (0,01 mg/kg) tartalmazhatnak növényvédő szereket. A szigor oka, hogy a szervezetbe már az anyaméhben töltött idő során is bejuthatnak toxikus anyagok, így szerencsétlen körülmények között még a 0,01 mg/kg mennyiség esetén is meghaladhatja a mérgező anyagok szintje az elfogadható napi bevitelt – mondta el az MgSzH növény- és talajvédelmi igazgatója. Tóthné Lippai Edit hozzátette: a Hivatal kockázatbecslés alapján, éves terv szerint végez ellenőrzéseket, évente mintegy 150-200 bébiétel kerül górcső alá.

A szakértő tapasztalatai szerint a gyártók általában körültekintően járnak el az előállításkor, így a problémák száma elenyésző. A növényvédő szerek használatának szabályait, a várakozási időt pontosan meghatározzák, ezt a gyártóknak és a beszállítóknak is ellenőrizniük kell. A Hivatal a magyar gyártókat folyamatosan ellenőrzi, az előállítók nagy része bio alapanyagokból dolgozik. Az MgSzH egyelőre nem tud nyilatkozni arról, hogy a forgalomból kivont termék esetében használhatott-e egyáltalán a gyártó gombaölő szert, annak fényében, hogy a bébiételen a „bio” megnevezés szerepelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!