Hírek

2010.04.11. 10:37

Csaknem egymillió állás vár gazdára az Unióban

A vállalkozó kedvű állástalanok sokszor külföldön keresnek munkát. A nemzetközi hálózaton keresztül biztonságosan is hozzájuthatnak jó álláshoz.

MR1 - Kossuth Rádió

A vendéglátásban és az építőiparban keresnek idehaza a legtöbben munkát - a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal felmérése szerint. Lengyelné Varga Nóra, a hivatal osztályvezetője azt mondja ez egy szerencsés egybeesés, mert a német nyelvterületeken is ezekre a helyekre, illetve az egészségügybe keresnek munkavállalókat, így az európai foglalkoztatási szolgálat - röviden EURES - állásbörzéjére német, osztrák és svájci állásközvetítők jöttek ajánlataikkal - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Egy osztrák munkaerő közvetítő például szakmunkásokat keres Ausztriába - különösen fémiparban van lehetőség, elsősorban a lakatosoknak és a hegesztőknek. Ezek évek óta hiányszakmák Ausztriában, mert ott kevesen végeztek ezeken a területeken. A fizetések pedig vonzóak, akár 1 600 euró havonta.

Berlinbe és Lipcsére orvosokat is várnak - mondja Krisztian Kleinke, személyzeti tanácsadó. Neurológusokra és gyermekorvosokra van szükség. Mint mondja, a magyar orvosok jól képzettek, jól beszélnek németül. Náluk pedig az már hiány van orvosokból, mivel korábban ez nem volt divatszakma.

Az európai foglalkoztatási szolgálat portálján jelenleg 900 ezer betöltetlen álláshely van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!