Hírek

2010.04.14. 09:37

Erős földrengés Kínában

Kínában már legkevesebb háromszáz halottja és több ezer sérültje van a reggeli földrengésnek. Az ország észak-nyugati részén fekvő Csinghaj tartományban a Richter skála szerinti 6,9-es erősségű földmozgást mértek, amit több utórengés követett. A természeti csapás egy olyan területen pusztított, ahol többségében fából, vályogból készült házak álltak, ezért az áldozatok száma valószínűleg még nőni fog.

MTI

A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengést 7 óra 49 perckor mérték, ezt két órával korábban egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu tibeti autonóm prefektúrához tartozó Jüsu megye Rima nevű falujában volt. A település körülbelül ötven kilométerre nyugatra van a prefektúra közigazgatási székhelyétől, Csiekutól. Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es után mérték.

Az epicentrumhoz közeli településen az épületek 85 százaléka összeomlott, az utcákon pánik tört ki, sok a sebesült, vérző fejű ember - számolt be a helyszínről egy Csuo Hua-hszia nevű illetékes, aki elmondta, hogy a szakközépiskola romjai sok diákot temettek maguk alá, a Jüsu szálloda oldalán hatalmas repedés keletkezett, a kormányzati épület ugyancsak romba dőlt. A területen már dolgoznak katonák, akik élő és halott embereket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés egyelőre leginkább kézzel folyik, nehézgépek nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.

Jelenleg folyik a károk felmérése, a veszteség számbavétele - közölte egy tartományi illetékes, a helyszínre a környező tartományokból több mentőcsoport érkezését várják, a központi mentőszolgálat már útba indította 15 fős csoportját, a tartományi központ 62 tagú csapatot küldött és a szomszédos tibeti autonóm területről is 40 mentő indult Csinghajba. A kínai vöröskereszt ugyancsak egy csoportot és különböző felszereléseket küld, továbbá 100 ezer jüan segélyt folyósít a bajba jutottaknak.

A Jüsu tibeti autonóm prefektúra átlagosan 4 ezer méter magasan, 267 ezer négyzetkilométeren helyezkedik el, összlakosságának száma 252 ezer 700. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű, akik közül 21 ezer 700 gazdálkodó, pásztor. A területen 2006 júliusában már volt két földrengés, egy 5-ös és egy 5,6-is erősségű, amelyeket több utórengés követett, de akkor károk nem keletkeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!