Hírek

2010.04.13. 09:05

Hat százalékkal nőttek az árak éves szinten

2010. márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,7 százalék volt, 2009. márciushoz viszonyítva az árak 5,9 százalékkal növekedtek - közölte a KSH.

KSH

Az első három hónapban átlagosan 6,0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 1 hónap alatt – 2010. februárhoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,9%-kal növekedtek. Növekedett
az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (8,2%) ára, enélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2%-kal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető a sertéshús (2,4%) és az étolaj (2,2%) esetében.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai
emelkedtek (2,9%), az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1,1%) drágultak, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,0%-kal nőtt.
Az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások (0,4-0,4%) és a háztartási energia (0,3%) körében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,7%-kal
kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

A cikk folytatását itt olvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!