Hírek

2010.04.23. 09:25

Hiába az MSZP kampány, Mesterházyt most sem akarják többen

Már csak két nap maradt hátra a parlamenti választások második s nagy valószínűséggel meglepetések nélküli fordulójáig.

VG

 A vasárnap 57 egyéni választókerületben esedékes második fordulón ugyanis – a politológusok és közvélemény-kutatók egybehangzó véleménye szerint – a Fidesz megszerzi majd a kétharmados többséget. Valószínűsíthető hatalmával olyan kérdésekben dönthet majd egyedül az új kormánypárt, mint a határon túli magyarok állampolgársága, a pártok gazdálkodásáról szóló törvény módosítása vagy épp a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentése.
A Nézőpont Intézet felmérése szerint azért még akadnak olyan választópolgárok is, akik nem akarnak kétharmados felhatalmazást adni a Fidesznek. A legutóbbi felmérésük során ugyan kiderült, hogy a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében lényegében nem változott az előző forduló óta: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF a szavatok 3 százalékát tudhatja magáénak. A maximálisan elérhető szavazótábort nézve sem változik a sorrend, csupán az arányok: a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 16, míg az MDF 8 százalékon áll.
A magyar választók közül tízből négyen továbbra is Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek.

A második helyezett továbbra is Bokros Lajos – 15 százalék–, de a 26 százalékpontos különbség miatt ő is aligha tekinthető „Orbán kihívójának”. Hiába indult meg január elején a kampány, Mesterházy Attila kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén – 7 százalék.

A cikk mnég nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!