Hírek

2010.04.30. 08:14

Hormonspray, amely érzékenyebbé teszi a férfiakat

Sok nő álma teljesülhet, ha a mostani kísérleti eredmények hosszabb távon igazolódnak: egy kutatók által tesztelt hormonspray érzékenyebbé tette a férfiakat - számol be a világtudomány.hu.

világtudomány.hu

Az oxitocin nevű hormonról van szó, amelynek a jelentése gyors szülés, az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében tárolódó, a hipotalamuszból érkező hormon.

Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet. Az anyai hormon felkészíti a magzati agyat a szülésre, segíti az anyai kötődést. Fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. A férfiaknál az oxitocin hatását némileg ellensúlyozza a tesztoszteron. Szerelmes embereknek az átlagnál magasabb az oxitocin-szintje, és a jelek szerint alkalmas arra is, hogy javítsa a szociális kapcsolatteremtő képességet - írja a világtudomány.hu.

Nem kell tehát mást tenni, mint néhányszor ráspriccelni egy macsóra, akiből érző, sőt empatikus férfi válik, legalábbis addig, amíg a spray hatása tart. Ezt a bonni egyetem és a Cambridge-ben lévő Babraham intézet lévő kutatóinak tanulmánya állítja. A kutatók 48 egészséges férfit vontak be a kísérletbe, amelynek során síró kisgyerekek és egy gyászoló férfi képeit mutatták nekik.

Azok, akik oxitocint kaptak, sokkal érzékenyebben reagáltak a fotókra, mint a placebóval kezelt kontrollcsoport, mondta René Hurlemann a bonni egyetem pszichiátriai klinikájának munkatársa. Az oxitocin-csoport úgy viselkedett, ahogy tipikusan a nők reagálnak hasonló helyzetben.

A német kutató szerint most először bizonyosodott be, hogy az érzelmi beleélő-képességet módosítani lehet oxitocinnal, és így lehetségessé válhat skizofrénia esetén is gyógyszerként való alkalmazása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!