Hírek

2010.04.29. 13:07

Járai és Parragh is bekerült a Mol vezetésébe

A szavazásra jogosultak 41,07 százalékának részvételével kezdődött meg a Mol Nyrt. éves, az eredeti időpontnál egy órával későbbi közgyűlése.

Világgazdaság Online

A legnagyobb magyarországi társaság éves közgyűlése a 21,2 százalékos tulajdonos, orosz Szurgutnyeftyegaz nélkül zajlik. A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot, hogy mától 18 hónapig a 4. napirendi pontban meghatározott célokra bármilyen fajta, saját Mol részvényt vásárolhasson, a Mol alaptőkéjének maximum 25 százalékáig. Az igazgatóság tagjává választották Járai Zsigmondod, Parragh Lászlót és Martin Romant. "Járai úr megjelenésével a Molnál kicsit másképp süt a nap" - szólalt fel az egyik kisrészvényes a közgyűlésen.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója a 2009-es év értékelését 2012-ig szóló kitekintéssel párosította. A kedvezőtlen nemketközi környzetet figyelembe véve különösen jó eredménynek minősítette a 11 százalékos EBIDTA növekedést, 2009-ben.

A Mol eladósodottsága csökkent, új hitelszerződést kötött, és sikeres volt a kötvénykibocsátása is.

A Mol tavaly először került be a DJ indexébe, ahol az olajipari társaságok közül a legjobb 15 százalékba tartozik.

A további növekedés motorja az intergrált működés, amire jó lehetőséget ad az INA-val való, további partnerség is. A felvázolt, integrált modell jelentős szinergiákat tartalmaz, de a beruházásokat továbbra is saját pénzből akarja megvalósítani a társaság.

A Mol tavaly jelentős gázipari beruházásokat hajtott végre, és elindult az upstream - feltárás, termelés felfuttatásában is. A finomításban a társaságnak két világszínvonalon termelő ltesítménye van, a továbbiakban a másik három finomító és két petrolkémiai létesítmény felfejlesztése a cél.

E területre a társaság 2012-ig kétmiliárd dollárt szán. Fejlesztéseit ahhoz igazítja, hogy várakozásai szerint a benzin finomítói árrése csökkenni, a dízelé viszont nőni fog.

A Mol csoport, 3 226 milliárd forintos - a 2008-asnál 9 százalékkal kisebb - árbevételével továbbra is a legnagyobb magyarországi árbevételű vállalat, ismertette Kupa Mihály, a társaság felügyelő bizottságának elnöke. 10 milliárd forintos piaci értékével a térség meghatározó vállalata, részvényeinek 2009-es, súlyozott átlagára 12 590 forint volt.

A felügyelőbizottság nevében Kupa Mihány, az igazgatóság nevében Molnár József pénzügyi igazgató javasolta, hogy a Mol a nehéz gazdasági helyzet miatt az idén se fizessen osztalékot, különös tekintettel, a Mol előtt álló pénzügyi feladatokrsa, kiemelten az INA-val kapcsolatos kiadásokra.
A közgyűlés elfogadta a Mol konszolidált éves beszámolóját, könnvvizsgáló jelentését és azt, hogy a tavalyi eredmény egészét eredménytartaléékba helyezzék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!