Hírek

2010.04.06. 09:12

Mitől eshetnek a gázárak?

Podolák: nem az egyetemes piaci gázárak magasak, hanem a keresetek alacsonyak Magyarországon.

VGO

"Nem kizárt, hogy a következő fél évben esnek az árak a hazai egyetemes piaci gázszolgáltatásban" - jelentette ki ma reggel ismét, ezúttal a Magyar Televízióban Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke. Megállapítása nem meglepő abból a szempontból, hogy - mint megírtuk - az eladó Gazprom várakozásai szerint júliustól a mostanival azonos, októbertől pedig annál alacsonyabb áron érkezik az orosz gáz Magyarországra.Podolák György azonban más megfontolásból is áresést valószínűsít. Azt mondja, az egyetemes piaci árban meg kellene érződnie annak, hogy a versenypiacon ma sokkal olcsóbban lehet földgázhoz jutni, mint a hosszú távú szerződés szerint. Több dolgoról azonban nem beszél. Például arról, hogy a gáznagykereskedő köteles hosszú távú szerződésben lekötni, átvenni és kifizetni a hazai egyetemes szolgáltatásnak szánt gázt, s hogy szerződése rögzíti a gáz importárának a képletét is. Jelenleg e képlet miatt jut drágábban gázhoz az E.On Földgáz Trade - s mindenki, aki tőle vásárol -, mint azok, akik a szabadpiacon vásárolnak. A válság előtt és annak elmúltával is a hosszú távú szerződés szerint gáz volt, illetve lesz az olcsóbb. (Mindazonáltal a társaság nem vette át az összes gázt, amit megrendelt, ennek rendezéséről hónapok óta alkudozik az eladóval.)

Podolák György arról sem beszélt, hogy az egyetemes piaci gázkereskedők sem hagyhatják az E.On nyakán a gázt - bár részben megtették -, s vásárolhatnának a szabadpicaon. Ugyanis őket is vásárlási szerződések kötik, hiszen a Magyar Energia Hivatalnál öt évre előre kell igazolniuk, hogy honnan szerzik be az egyetemes piaci vevőknek eladandó gázt. Ráadásul az olcsó versenypiaci gáz fizikai okokból csak kevesek számára hozzáférhető. A nyugati importot lehetővé tévő HAG vezeték kapacitásai szűkösek, a hazai termelés pedig a szabályozás sajátosságai miatt lényegében ugyanolyan áron kerülnek a piacra, mint az import.

Podolák György szerint a költségekkel való játék eredménye, hogy 2009-re együtt 13 milliárd forint veszteséget szenvednek el a hazai egyetemes piaci gázszolgáltatatók. Ez így nem pontosan igaz: a gázkereskedelmi és a gázszállítási tevékenység szétválasztását uniós előírások alapján a gáztörvény tette kötelezővé az érintett társaságoknak, amelyeknek külön cégben kell elszámolniuk az elkülönített tevékenységekben jelentkező bevételeiket és kiadásaikat. Furcsa egyébként az olyan gázpiaci szabályozás, amely egyetemes oldalon veszteségbe nyomja a gázcégeket, de szállítási oldalon kellő ellentételezést ad nekik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!