Hírek

2010.04.08. 13:53

Obama és Medvegyev aláírta a START-III-szerződést

Az amerikai és az orosz elnök, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev csütörtökön délben Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START-III).

MTI

"Az új START-szerződés fontos előrelépés a nukleáris leszerelés útján" - jelentette ki a dokumentum aláírása után elmondott rövid beszédében Obama. Hozzátette: "A stratégiai és a taktikai fegyverzet csökkentéséről szóló tárgyalásainkat folytatni fogjuk". Medvegyev "történelmi eseménynek" minősítette az aláírást. Leszögezte: "értelmes kompromisszumról van szó", s a szerződés megvalósításával "biztonságosabb lesz a világ".

Ezt megelőzően amerikai-orosz csúcstalálkozóra került sor Prágában, amelynek tartalmáról és eredményéről az aláírási ceremónia után Obama és Medvegyev sajtótájékoztatón számolnak be.

A cseh királyok, a csehszlovák és a cseh államfők székhelyéül szolgáló prágai Hradzsin Spanyol-termében most aláírt dokumentum a tavaly december 5-én lejárt START-I szerződést váltja fel. Megfigyelők szerint a megállapodás újabb mérföldkövet jelent a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtéséhez vezető úton, és főként fontos lépés a bizalomerősítésben.

A START-III szövege teljes mértékben még nem ismert. Nyilvánosságra került azonban, hogy Washington és Moszkva megállapodtak: a 2002-es Moszkvai Szerződésben rögzített 2200 nukleáris robbanófejet a START-III aláírásától kezdve hét éven belül mindkét ország 1550-re csökenti. A START-III szerződés további fontos pontja a telepített, illetve nem telepített hordozóeszközök (a szárazföldi interkontinentális rakéták, tengeralattjárók fedélzetén lévő rakéták és a bombázógépek) számának 800-ra történő csökkentése, miközben a telepített hordozóeszközök száma maximum 700 darab lehet.

Az első START szerződést 1991. július 31-én írta alá George Bush amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök Moszkvában. A START-II aláírása 1993. január 3-án szintén Moszkvában George Bush és Borisz Jelcin elnökök nevéhez fűződik.

A START-III szerződésről az előkészítő tárgyalások 1999 augusztusában kezdődtek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!