Hírek

2010.04.13. 12:44

Orbán - győztes harapófogóban

Erős felhatalmazásra építheti reformpolitikáját az újonnan felálló jobboldali magyar kormány, de óvakodnia kell a nacionalizmus kísértésétől – írja a Financial Times Deutschland vezércikkében.

Világgazdaság Online

A tekintélyes lap szerint a Orbán Viktor leendő kormányának többet kell tennie néhány „apróbb kiigazításnál”. Magyarország – más térségbeli államoktól eltérően – elmulasztotta végrehajtani az elmúlt húsz évben a szükséges strukturális reformokat – mutat rá a cikk szerzője.

Nem nyúltak hozzá a finanszírozhatatlan államapparátushoz és túlméretezett szociális rendszerhez, ráadásul a szocialisták le is tagadták a választók előtt 2006-ban a valós költségvetési helyzetet, amely végül az IMF-hitel kényszerű felvételébe torkollt – írja az FTD.

Orbán mozgástere nem lesz nagyobb elődjénél, mivel őt is kötik az IMF feltételei, ugyanakkor a konjunkturális helyzet javulása segítheti őt abban, hogy populista szólamok helyett tényleges reformlépésekbe kezdjen.

Fennáll ugyanakkor a veszélye, hogyha a reformpolitika sikertelennek bizonyul, Orbán a nacionalista indulatokra fog apellálni, amivel csak a parlamentbe már bejutott szélsőségeseket erősítené – áll az írásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!