Hírek

2010.04.26. 16:44

Orbánék reformjai esetén felminősítés jöhet

Nincs azonnali hatása Magyarország közepes befektetői szintű szuverén adósbesorolására az országgyűlési választások eredményének - közölte a Standard & Poor's hétfőn Londonban. A nemzetközi hitelminősítő azonban utalást tett arra, hogy átfogó reformok esetén később javulhat a magyar besorolás.

VGO

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának londoni értékelése szerint a Fidesz kétharmados többsége lehetővé teszi alkotmányos változtatásokat igénylő, messze ható kormányzati és költségvetési reformok végrehajtását.

Ha a kormány úgy dönt, hogy bevezeti e potenciálisan népszerűtlen reformokat - például az önkormányzati rendszer átalakításával, vagy a "túlfeszített" közszolgáltatások visszafogásával -, az S&P véleménye szerint ez végül hozzájárulhat a magyar közfinanszírozási rendszer megerősítéséhez, és középtávon alátámaszthatja a besorolások javulását.

A Standard & Poor''s szerint azonban a magyar hitelképesség javulása végső soron a kormány átfogó gazdaságpolitikai programján, és annak végrehajtásán múlik, beleértve az államháztartási hiány és az adósságszintek "evolúciójának" kilátását.

Az S&P közölte: várakozása szerint a magyar kormány a következő hetekben, hónapokban ismerteti részletesebben ezeket a terveit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!