Hírek

2010.04.26. 12:24

Óriási fölénnyel nyerte Heinz Fischer az osztrák elnökválasztást

Az előre lefutottnak tekintett osztrák köztársaságielnök-választás győztese a hivatalban lévő Heinz Fischer (SPÖ), akit a becslések szerint a leadott voksok 78,8 százalékával újraválasztottak. Amennyiben marad ez az arány, akkor Fischer nem képes megdönteni Rudolf Kirchschläger 1980-as, 79,87 százalékos rekordját.

MNO

Barbara Rosenkranzot, az Osztrák Szabadságpárt jelöltjét a választópolgárok 15,2 százaléka támogatta. Ezzel az FPÖ némileg elmaradt kitűzött céljától, nevezetesen a párt legjobb, 1980-as eredményének megismétlésétől. Willfried Gredler akkor a leadott voksok 16,96 percentjét kapta. Még jobban elmaradtak a Heinz-Christian Strache által igen magasra tett léctől, az FPÖ elnöke a kampányban 35 százalékról álmodott.

Rudolf Gehring, Ausztria Keresztény Pártjának jelöltje jelen állás szerint a szavazatok 5,8 százalékát kapta. Ezzel némileg jobban szerepelt, mint ahogyan a közvélemény-kutatások előre jelezték.

A választási részvétel történelmi mélypontra süllyedt. A jogosultak kevesebb mint fele, 48,5 százalék járult az urnákhoz. Ehhez még három-négy százaléknyi levélben szavazót lehet hozzászámolni. 2004-ben a választási részvétel még majdnem elérte a 72 percentet. Az érvénytelen szavazatok hétszázaléknyi aránya ugyanakkor nem olyan magas, mint ahogyan azt néhány szakértő előre jelezte. Ezen előrejelzés a szavazatok 53 százalékának megszámlálásán alapszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!