Hírek

2010.04.27. 06:00

Új utakon az újságírás

Mind kevesebb kiadó képes a minőségi zsurnalizmust megfizetni – figyelmeztetnek amerikai újságírói szervezetek. A válság nyomán bekövetkezett hirdetésiárbevétel-esés csak ráerősített az évtizedes folyamatra. Amerikai újságírók most új modellel próbálkoznak.

Molnár Sándor

Az újságírás Oscarjának számító Pulitzer-díjat nyert a napokban Sheri Fink New Orléans-i riportja. A „The Deadly Choices at Memorial” című cikk a louisianai város egyik kórházának (Memorial Medical Center) tragikus történéseit (legalább négy páciens „kéretlen eutanáziáját”) dolgozza fel a Katrina hurrikán idején. A megtiszteltetés unikumnak számít, soha ezelőtt nem volt ugyanis arra példa, hogy egy, elsőként az interneten megjelentetett anyag Pulitzerben részesüljön.

A 2009 augusztusában publikált, a tényfeltáró újságírás mintapéldájának tartott írás ugyanakkor több ennél – olvasható a német Der Spiegel magazin online kiadásának összefoglalójában. Élő példa ugyanis arra, hogy igenis lehet társadalmi kérdéseket a lehető legalaposabban, maximális szakmai elfogulatlansággal megközelíteni és feldolgozni. Ehhez persze kell egy olyan publikációs felület, amely biztosítani képes az efféle munkához szükséges támogatást, időt, és legfőképp pénzt.

A felület az időközben a minőségi újságírás szimbólumává vált ProPublica. A két éve a tényfeltáró zsurnalizmus és ezen keresztül az újságírás közügyek feletti kontrollfunkciója erősítésének céljával, az 1,3 milliárd dollár felett rendelkező Sandler Foundation, illetve magánszemélyek által gründolt projekt tiszta nonprofit alapon működik, hirdetéseket nem jelentet meg, és cikkeit kizárólag a világhálón publikálja (igaz, a szigorú szabályok betartásával anyagaikat printlapok is átvehetik).

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!