Hírek

2010.04.03. 09:37

Üzemük felgyújtásával fenyegetőznek egy bezárásra ítélt francia gyár munkásai

Gáztartály felgyújtásával fenyegetőzik egy bezárásra ítélt franciaországi autóalkatrész-gyár mintegy 30 alkalmazottja magasabb végkielégítéseket követelve.

MTI eco

A Párizstól 70 kilométerre északra fekvő Crépy-en-Valois alkalmazottai péntek este azzal álltak fel a megyei prefektus, az üzemtulajdonos Treves csoport és szakszervezeti vezetők részvételével reggel óta tartó kerekasztal-tárgyalástól, hogy a vezetés nem akar velük komolyan tárgyalni.

A 92 főt alkalmazó Sodimatex bezárását egy éve tervezik.

A munkások csütörtök este helyezték kilátásba az üzem felgyújtását, pénteken pedig gyújtópalackokkal rakták körül a 4-5 méter hosszú gáztartályt. Mintegy száz csendőrt és tűzoltót mozgósítottak az üzemhez.

Christian Estrosi ipari miniszter felszólította a feleket, hogy a húsvéti ünnepek után, kedden tartsanak "békítő" tárgyalást.

Az alkalmazottak magasabb végkielégítést, fejenkénti 21 ezer eurós plusz juttatást és kilenc havi átképzési szabadságot követelnek a cég által ajánlott négy hónap helyett.

Néhány éve megszaporodtak Franciaországban a látványos akciókba - főnökök fogva tartásába, robbantással való fenyegetőzésbe - torkolló munkahelyi konfliktusok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!